spot_img
2.4 C
București
joi, ianuarie 26, 2023
AcasăAnalizeRadio China: SUA se joacă din nou cu focul

Radio China: SUA se joacă din nou cu focul

-

Acum când anul 2022 se aproprie de final, SUA se joacă din nou cu ”focul”. Președintele american, Joe Biden, a semnat Legea pentru Autorizarea Apărării Naționale sau NDAA, pentru anul 2023, care conține o serie de articole negative la adresa Chinei și dă un semnal greșit forțelor separatiste din regiunea Taiwan, spune Radio China într-un comentariu.

- Reclama -

COMENTARIUL RADIO CHINA:

Așa-numitul 2023NDAA ar fi trebuit să fie o lege internă, dar conținutul acestuia nu doar că se referă la afacerile interne ale SUA, ci depășește legile internaționale. Aceasta promovează teza ”amenințărilor generate de China” ignorând faptele și constituind un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei. Potrivit legii, guvernul american va oferi regiunii Taiwan în următorii cinci ani ”ajutor militar” în valoare de 10 miliarde USD și ”împrumuturi militare” în valoare de două miliarde USD, totodată, va accelera vânzarea armelor către Taiwan. Acest fapt va pune la îndemâna forțelor scizioniste din Taiwan ”cuțite și foc” și va instiga confruntările între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, arătând faptul că SUA este distrugătorul păcii și stabilității și producătorul de pericole pentru zona Strâmtorii Taiwan.

De la ”Comunicatul de la Shanghai China-SUA” din 1972, la ”Comunicatul China-SUA privind stabilirea relațiilor diplomatice” din 1978, chiar și până la ”Comunicatul din 17 august” din 1982, se arată clar că există o singură China în lume, iar Taiwan este o parte a Chinei. Guvernul Chinei reprezintă singurul guvern legal al acestui stat. Partea americană s-a angajat prin ”Comunicatul din 17 august” să nu urmărească politica pe termen lung a vânzărilor de arme către Taiwan, să reducă treptate vânzările și, în cele din urmă, să înceteze vânzările. Dar, SUA nu își respectă angajamentul.

Cu doar o jumătate de lună în urmă, administrația Biden a anunțat a șaptea rundă de vânzări de arme către Taiwan în doi ani de când a preluat puterea. Totodată, 2023NDAA include și articole negative cu privire la creșterea ajutorului militar pentru Taiwan, care încalcă grav principiul existenței unei singure Chine și prevederile celor trei comunicate China-SUA, nerespectând angajamentul politic al Washingtonului față de Beijing. Intenția SUA de a instiga confruntări între cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, a împiedica dezvoltarea Chinei cu pretextul Taiwanului și a câștiga astfel beneficii este evidentă. Presa din Taiwan arată că vânzările de arme americane nu are ca scop protejarea intereselor regiunii, Taiwan jucând un rol de bancomat sau un pion al SUA.

În același timp, cu privire la Taiwan, partea americană abordează practica „solicitării dialogului suprapusă cu împiedicarea” și ”cooperării suprapusă cu prejudicierea”. În cadrul întâlnirii lui Joe Biden cu Xi Jinping, în noiembrie în Bali, partea chineză a confirmat că problema Taiwanului este nucleul intereselor de bază ale Chinei, fiind centrul bazei politice a relațiilor chino-americane, reprezentând prima linie roșie de netrecut pentru relațiile bilaterale. Președintele Biden a reafirmat poziția SUA, potrivit căreia partea americană nu intenționează să urmărească ”decuplarea” de China, să blocheze dezvoltarea Chinei și să restricționeze China, nu urmărește sprijinirea ”existenței a două Chine” sau ”existența unei Chine și a unui Taiwan”. Dar practica SUA nu se potrivește afirmațiilor lui Biden, aruncând credibilitatea politică departe.

Taiwan este regiune a Chinei, iar soluționarea problemei Taiwanului este propria afacere a poporului chinez, nepermițând nicio intervenție externă. În data de 25 decembrie, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei China a derulat, în spațiul maritim și aerian din jurul insulei Taiwan, patrule comune de pregătire de luptă și exerciții de atac, ripostând împotriva provocărilor în care se implică SUA și Taiwan. Pe de altă parte, SUA ar trebui să nu implementeze articole negative legate de China și să revină la cele trei comunicate cu China, renunțând la greșeli.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img