Home Actualitate Radio China: „Mâna neagră” americană se întinde până pe arenele sportive internaționale

Radio China: „Mâna neagră” americană se întinde până pe arenele sportive internaționale

0

Potrivit unei relatări recente a agenţiei Reuters, Agenţia Antidoping din Statele Unite (USADA) a lăsat sportivii depistaţi dopaţi în 2011-2014 să concureze în continuare, fapt care a încălcat codul mondial antidoping. Este ironic faptul că SUA au ignorat intenţionat scandalurile proprii de dopaj, dar atacă Comitetul Olimpic Internațional (IOC), Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi sportivii din alte ţări în această privinţă. SUA au adoptat în 2020 „Rodchenkov Anti-Doping Act”, prin care partea americană poate să intervină în schemele de dopaj din afara SUA. Acesta este un comportament tipic de jurisdicţie cu braţ lung, cu motivaţii politice evidente, fiind respins şi condamnat de IOC, WADA şi alte instituţii sportive internaţionale, transmite Radio China Internațional.

WADA a menţionat în 7 august într-o declaraţie că USADA suspectează şi acuză mereu alte instituţii antidoping pentru nerespectarea strictă a regulilor, în timp ce n-a raportat cazurile de dopaj ani de zile și a permis sportiviilor dopați să concureze în continuare, dând dovadă de ipocrizie, mai spune Radio China.

CE MAI SUSȚINE RADIO CHINA:

Odată cu desfășurarea Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris, mass-media și instituțiile americane au acuzat diverși sportivi pentru dopaj, folosind din nou standarde duble, politizând sportul prin protejarea și acoperirea sportivilor americani testați pozitiv.

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a anunțat că în cel puțin trei cazuri, începând din 2011, Agenția Anti-Doping din Statele Unite (USADA) a iertat sportivii de acuzații și sancțiuni pentru utilizarea steroizilor și eritropoietinei (EPO), permițându-le să continue să concureze. Aceasta este o încălcare a normelor WADA care are rolul de a proteja integritatea competițiilor sportive, fiind subminată corectitudinea competițiilor și siguranța sportivilor.

În ultimii ani, SUA au intensificat eforturile de a stăpâni și suprima China, în toate domeniile, amplificând așa-numitul caz de dopaj și defăimând imaginea sportivilor și națiunii chineze.

În finala ștafetei masculine de înot de 4×100 metri mixt, echipa chineză a câștigat medalia de aur, întrerupând monopolul de 40 de ani al SUA în această probă. Pan Zhanle din China a câștigat finala masculină la 100 de metri liber. O serie de voci din SUA se folosesc tot mai mult de așa-numita problemă a dopajului, pentru a ataca sportivi chinezi și pentru a interfera în viața lor sportivă.

Potrivit documentelor publice, de la începutul lunii Ianuarie, până în ajunul Jocurilor Olimpice de la Paris, echipa chineză de înot a fost testată de organizațiile antidoping în medie de 21 de ori pe persoană, mult mai mult decât media de șase ori pentru sportivii din SUA și de patru ori pentru cei din Australia. Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic, a declarat că echipa chineză de înot a fost testată temeinic.

În mod ironic, în Martie, atletul american Erriyon Knighton a fost testat pozitiv la steroizi, însă USADA a decis să nu-i interzică accesul la competiții și i-a permis să concureze la Paris, argumentând că a fost afectat de „carnea contaminată consumată de atlet”. SUA au închis ochii la propriile probleme de dopaj timp îndelungat, dar au încercat să treacă granița pentru a reglementa alte țări, astfel de standarde duble provocând dezgust în comunitatea internațională.

Spiritul olimpic nu ar trebui să fie pătat de hegemonia americană, iar activitatea antidoping nu ar trebui să fie redusă la un instrument de discreditare și suprimare a altor țări. SUA trebuie să pună capăt jurisdicției cu braț lung, să facă față propriilor probleme, să ofere lumii un răspuns cu privire la incidentele de dopaj pe scară largă, să restabilească încrederea sportivilor din întreaga lume în competiția loială, restabilind un mediu curat și sigur pentru Jocurile Olimpice.

Ad

Exit mobile version