Home Analize Radio China despre NATO: Dar chiar și într-o alianță nebună se aude...

Radio China despre NATO: Dar chiar și într-o alianță nebună se aude și o voce rațională

0

Summitul NATO de la Vilnius (Lituania) s-a încheiat miercuri. În comunicatul comun, emis marți în cadrul evenimentului, China este menționată de peste zece ori, fiind considerată din nou în document „o provocare sistematică” la adresa securității euro-atlantice. Comparativ cu „conceptul strategiei”, documentul aprobat în cadrul Summitului NATO de la Madrid de anul trecut, apariția Chinei în comunicatul de la Vilnius este mult mai frecventă, spune într-un comentariu Radio China.

CE MAI SUSȚINE RADIO CHINA:

În calitate de cea mai mare alianță militară de pe glob, NATO nu poate să supraviețuiască fără adversar, care este stabilit după strategia națională a SUA, fenomenul fiind descoperit în documentul NATO „conceptul strategiei”, înnoit de mai multe ori după Războiul Rece. După ce Joe Biden a preluat administrația americană, acesta a etichetat China ca „cel mai important concurent strategic” și a precizat implicarea NATO în „strategia Indo-Pacific”. Condusă de „bagheta”Washingtonului, NATO își consolidează abordările. Aceasta a pus China în poziția de „provocare sistematică”, în încercarea de a folosi acest lucru ca scuză pentru a interveni în afacerile regiunii Asia-Pacific.

Aflată sub presiunea Washingtonului, NATO și-a pierdut inițiativa de a fi purtătorul de cuvânt al securității europene, devenind apărătorul intereselor SUA. Aceasta s-a declarat o organizație defensivă, care apară ordinea internațională pe baza regulilor. De fapt, NATO a ocolit Consiliul de Securitate al ONU, declanșând războaie în mai multe țări suverane, precum Republica Federală Iugoslavia și Siria, soldate cu un mare număr de victime civile și strămutarea a zeci de milioane de oameni. În schimb, China nu a instigat la niciun conflict, nu a invadat pământul altor țări și nu a generat niciun război proxy. În ultimii peste 30 de ani, China a trimis mai bine de 50.000 de soldați la misiunile ONU de menținere a păcii, trupele chineze fiind apreciate ca „o forță crucială în menținerea păcii”.

În adâncul crizei din Ucraina se regăsește intenția NATO de extindere către Est, care generează o eroziune a spațiului de securitate al Rusiei. Majoritatea țărilor membre ale NATO sunt situate pe pământul Europei, unde escaladează criza ucraineană după ce acestea au fost îndemnate de SUA să ofere Kievului o mare cantitate de arme. Sprijinul lor pentru SUA este recompensat de înrăutățirea situației securității europene.

Dar chiar și într-o alianță nebună se aude și o vocea rațională. Unele țări membre, reprezentate de Franța, țin să caute autonomia strategică în Europa. Acestea susțin că NATO nu trebuie să depășească limitele geografice ale Oceanului Atlantic, extinzând-și sfera influenței în regiunea Asia-Pacific prin înființarea unui birou de legătură în Japonia. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat la conferința de presă organizată după summit, că NATO este o organizație care acoperă Oceanul Atlantic, loc în care nu se găsește Japonia.

Ad

Exit mobile version