spot_img
26.1 C
București
duminică, octombrie 1, 2023
AcasăAnalizeRadio China către America: Am putea renunța la exporturile de pământuri rare...

Radio China către America: Am putea renunța la exporturile de pământuri rare grele și să scădem importurile de țiței și gaze naturale din SUA. Suntem cel mai mare importator pentru SUA. China va micșora în continuare împrumuturile americane

-

Vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a provocat marți scăderea celor trei indici importanți de la bursele americane – Dow Jones, indicele compozit Nasdaq și Standard & Poor. Atingând linia roșie a legăturii chino-americane în goana după interesele proprii, Pelosi a vătămat interesele poporului american, spune Radio China într-un comentariu.

- Reclama -

CE AFIRMĂ RADIO CHINA:

În prezent, China este cel mai mare importator pentru SUA. În primele cinci luni ale acestui an, importurile SUA din China au reprezentat 16,7% din totalul importurilor americane. Relațiile economice și comerciale ale SUA cu statul chinez oferă 2,6 milioane de locuri de muncă pentru americani. Schimburile comerciale între cele două țări au redus, în medie, anual, cu 850 de dolari americani costurile de viață pentru fiecare familie americană. Pe de altă parte, există peste 70.000 de companii cu capital american în China, din care 97% obțin profituri.

Afectat de inflația ridicată, pandemia de COVID-19, conflictul ruso-ucrainean și alți factori, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, a doua creștere negativă după trimestrul I, fapt ce presupune o recesiune tehnică a economiei naționale. În plus, Indicele prețurilor la consum în iunie a crescut cu 9,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, o nouă cifră record în ultimii 41 de ani. În soluționarea acestor probleme, este necesară cooperarea cu China.

În ciuda declinului economiei globale, SUA urmăresc atenuarea stresului inflației prin creșterea semnificativă a dobânzilor. Datoriile naționale ale SUA însumează peste 30 de trilioane USD, din care aproximativ un trilion este deținut de statul chinez. Însă, China a redus câteva luni consecutiv datoriile americane. Analiștii susțin că imediat ce relațiile bilaterale se vor înrăutăți în continuare, China va micșora în continuare împrumuturile americane pe care le are, fapt ce va exercita o presiune și mai mare asupra administrației de la Washington.

Contramăsurile chineze ar cuprinde și anumite restricții la exporturile de pământuri rare grele și scăderea importurilor de țiței și gaze naturale din SUA, conform analizei făcute de specialiști.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img