spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăDezvaluiriPrimarul userist al Brașovului încă o afacere de partid: Aria protejată Parcul...

Primarul userist al Brașovului încă o afacere de partid: Aria protejată Parcul Brassovia

-

Înființarea unei arii protejate de interes local – Parcul Brassovia – începe să pută înainte de a fi înființată. De ce? Pentru că, dincolo de vorbele frumoase, toată povestea este doar o chestiune politică. Un „mișmaș” USR, așa cum îi place primarului Allen Coliban să spună.  În fapt. Coliban și apropiații lui din USR au dorit să forțeze mâna consilierilor locali, ilegal votarea asocierii municipiului cu Fundația Centrul de Ecologie Montană (CEM). Oficial, Centrul de Ecologie Montană, este o fundație ecologică non-profit specializată în protecția ecologiei montane și alpine. A fost fondat în 1998 de Mihai (Michael) Orleanu, care este și președintele acesteia.  Mai trebuie adăugat că Orleanu este și vicepreședintele filialei județene a USR Brașov… Astfel, Coliban și Orleanu au orchestrat această „afacere” cu circuit închis. Coliban inițiază toată povestea, Orleanu face un referat către consilieri, Coliban propune Consiliului Local să voteze înființarea ariei protejate și încheierea unui parteneriat cu ONG-ul lui Orleanu…, scrie NewsBv.

Ce li s-a prezentat consilierilor local de către Orleanu a fost un referat, dacă vreți, care să îi convingă ce frumos ar fi să avem o arie protejată de interes local. Dar pe baza acestuia nu se putea lua o hotărâre! „Nu este un Studiu Stiintific nou creat de catre CEM, dar fundamenteaza necesitatea Studiului Stiintific si a Sistemului de Monitorizare Stiintifica care vor sta la baza demersului de creare a Parcului Natural Brassovia” – o spune chiar Orleanu în materialul prezentat consilierilor locali.Coliban ar fi trebuit să vină în fața consilierilor locali cu propunerea de a se vota realizarea (după ce se face o licitație, ar fi corect, dar administrația USR funcționează doar prin încredințări directe) unui studiu ștințific…, mai afirmă sursa citată.

- Advertisement -

Care sunt prevederile legale?

Ce dorea Coliban? „Proiect de hotărâre privind Declararea Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia”. De ce nu se putea vota așa ceva?

Ordinanța de Urgență nr. 57 din 20 iunie 2007 (actualizată) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

- Advertisement -

Articolul 8

(6) Propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată pentru cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d) se bazează pe o documentaţie ştiinţifică ce se înaintează la consiliile judeţene sau locale, după caz, în vederea analizei şi luării hotărârii de declarare.

Se dorește protejarea pădurilor sau e altceva la mijloc?

Coliban susține că referatul lui Orleanu a fost făcut voluntar. O altă minciună din partea primarului. Scrie negru pe alb că este vorba despre un „Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img