In perioada 29 – 30 martie, a doua ediție a Summitului pentru Democrație inițiat de SUA este pusă în scenă. La prima ediție, în decembrie 2021, americanii au „înmormântat” democrația de tip american. Acum administrația americană dă startul unei noi farse politice, în pofida opunerii interne și de peste hotare. Așa-numitul Summit pentru Democrație nu ajută la nimic, decât la provocarea de confruntări între diferite tabere și la producerea de noi tulburări, spune Radio China Internațional într-un comentariu.
COMENTARIUL RADIO CHINA INTERNATIONAL:
Washingtonul rămâne surd la critici și continuă să se pretindă „liderul democrației”, continuând „Summitul pentru democrație”. În comparație cu ediția anterioară, de data aceasta SUA au atras Costa Rica, Olanda, Coreea de Sud și Zambia, să coorganizeze noua ediție, cu scopul de a etala o largă reprezentativitate. Trucul este o păcălire pe sine, pentru că nu poate ascunde esența egoismului SUA.
Temele summitului sunt ipocrite și absurde. De exemplu, partea americană a proclamat că vor fi desfășurate discuții privind „dezvoltarea tehnologiilor care vizează promovarea democrației”, dar toți pământenii știu că tocmai SUA reprezintă „imperiul intercepției”. Mai mult, se va dezbate „libertatea presei care constituie baza democrației”, dar atunci cum se explică faptul că presa americană a devenit surdă la explozia gazoductului Nord Stream sau la documentele din interiorul companiei Twitter, prezentate de directorul executiv al acesteia, Elon Musk, și jurnalistul Matt Taibbi, care au relevat că autoritățile americane cenzurează cu strictețe toate rețelele de socializare?
Oamenii au un cuvânt de spus dacă țara lor este democrată sau nu. Conform unui sondaj efectuat în octombrie 2022, de agenția Associated Press și Centrul de studiu al opiniilor naționale din cadrul Universității din Chicago, doar 9% dintre adulții americani consideră că democrația funcționează bine în țara lor.
De-a lungul anilor, democrația de tip american a provocat lumii tulburări și dezastre umanitare continue. Potrivit studiului elaborat de compania germană Dalia Research și Alianța democratică globală, 43% din respondenții din toată lumea cred că democrația din propria țară se confruntă cu amenințări din partea SUA.
Democrația reprezintă o valoare comună a omenirii. SUA nu are dreptul să monopolizeze dreptul de definire și de judecare a democrației. În momentul de față, cresc riscurile geopolitice, economia se relansează cu greu, crește decalajul de dezvoltare și continuă să se înrăutățească mediul ecologic. Pentru rezolvarea crizelor globale, lumea are nevoie de o reuniune pentru solidaritate și cooperare, nu una care să provoace la confruntări.