spot_img
17 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeBloomberg despre mizele scoaterii companiilor occidentale de pe piața agricolă din Rusia

Bloomberg despre mizele scoaterii companiilor occidentale de pe piața agricolă din Rusia

-

Rusia nu va pierde din cauza plecării comercianților de cereale occidentali din țară – cerealele rusești vor continua să intre pe piața mondială și va deveni chiar mai ușor pentru Moscova să determine direcția și prețul exporturilor, consideră Bloomberg.

- Reclama -

Reprezentanța rusă a companiei americane Cargill, unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din lume, a informat la sfârșitul lunii martie Ministerul Agriculturii din Rusia despre planurile de oprire a exporturilor de cereale din țară în următorul sezon agricol (de la 1 iulie, 2023). Ulterior, în mass-media au apărut informații despre aceleași planuri ale unui alt furnizor global important de produse agricole – Canadian Viterra. Compania agroindustrială americană Bunge a părăsit anul trecut piaţa rusă.

„În ciuda plecării unor comercianți importanți occidentali, cerealele și alte culturi rusești vor continua să intre pe piețele mondiale”, scrie Bloomberg. După cum se explică în material, în interiorul țării, comercianții locali îi vor înlocui pe cei străini, iar în afara acesteia, comercianții occidentali vor continua să livreze cereale rusești.

Mai mult, potrivit agenției, „ușa” le-a fost arătată de Moscova. Bloomberg enumeră aspectele pozitive pentru ea: „Fără comercianții occidentali să cumpere și să vândă cereale în interiorul Rusiei, Washington și Bruxelles- ul vor pierde o sursă cheie de informații. În orice caz, Kremlinul va avea mai mult cuvânt de spus în privința unde – și la ce preț – se duc cerealele rusești.

Uralchem ​​rusesc este gata să cumpere activele comercianților mondiali de cereale Cargill și Viterra dacă părăsesc țara, a scris ziarul Kommersant în decembrie, citând o scrisoare a directorului general al companiei, Dmitri Konyaev, către președintele Vladimir Putin.

Rusia a recoltat în 2022 o recoltă record de cereale – 157,7 milioane de tone, ceea ce este cu 29,9% mai mult decât recolta din anul precedent, inclusiv recolta de grâu crescută cu 37%, la 104,2 milioane de tone. Ministerul Agriculturii a raportat la 1 martie că ținta pentru exporturile de cereale în anul agricol 2022-2023 este de aproximativ 60 de milioane de tone; potențialul de export pentru grâu a fost estimat anterior la 39,5 milioane de tone.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img