Filiala de la Chişinău a grupului media Sputnik lansează un serviciu de ştiri şi analize în limba română, destinat publicului din Republica Moldova şi România, obiectivul declarat al trustului rus fiind prezentarea relaţiilor dintre cele două ţări „obiectiv“, „dincolo de stereotipuri“, transmite Mediafax.
Rusia a anunţat pe 10 noiembrie 2014 lansarea unui nou serviciu multimedia internaţional, Sputnik, finanţat de stat, care are drept obiectiv să lupte împotriva „propagandei agresive“ a Occidentului şi să ofere o „interpretare alternativă“ evenimentelor din lume.
Grupul media Sputnik face parte din Rossia Segodnia, care, în 2013, a încorporat agenţia de presă de stat RIA Novosti şi reţeaua de radio Vocea Rusiei. Potrivit planurilor Rusiei, reţeaua de radio Sputnik va opera în 30 de limbi străine din anul 2015, va transmite zilnic peste 800 de ore de conţinut, produs în 130 de oraşe din 34 de ţări din lume.
Cotidianul britanic The Guardian relata la începutul anului 2015 că grupul Sputnik News va avea centre regionale în capitale majore, precum Beijing, Washington şi Cairo, dar şi birouri în diferite alte oraşe din lume, precum Berlin, Londra, Paris, Kiev, Istanbul, Bucureşti şi Chişinău. De altfel, potrivit site-ului oficial al Sputnik News, acest grup multimedia de ştiri are în plan să generaze conţinut în 30 de limbi, inclusiv în română. Sputnik News are versiuni în mai multe limbi străine, între care engleză, franceză, abhază, belarusă, germană, spaniolă şi chineză.
Este vorba de cea mai amplă operaţiune de influenţă pe care Rusia a organizat-o vreodată. Totul a demarat în 10 noiembrie 2014. Operaţiunea S sau Operaţiunea Sputnik. Sunt vizate peste 30 de ţări, printre care şi România şi Moldova. Bugetul pus la dispoziţie trece pentru primul an de 100 de milioane de euro. Dacă căutaţi cu atenţie pe siteul Vocii Rusiei, postul de radio rusesc pentru străinătate, găsiţi toate detaliile operaţiunii. Una extrem de spectaculoasă. Şi, evident, foarte scumpă.
OPERAŢIUNEA SPUTNIK
10 Noiembrie 2014. În biroul său de la Kremlin, Vladimir Putin rînjeşte satisfăcut. A demarat cea mai mare operaţiune de imagine din istorie. A fost lansat Sputnikul. Nu pe orbită, ci spre 30 de ţări. Cel mai mare grup media din istorie. Sputnik va realiza programe în 30 de limbi cu un volum zilnic de emisie în 130 de orașe din lume ce va depăși 800 de ore în 2015.
ROMÂNIA ŞI MOLDOVA, ŢINTA SPUTNIK
Conform Vocii Rusiei, conținutul multimedia Sputnik va fi accesibil în limbile rusă, abhază, arabă, armeană, azeră, chineză, dari, estonă, finlandeză, franceză, georgiană, hindi, japoneză, kazahă, kârgâză, kurdă, letonă, paștună, poloneză, portugheză, română, sârbă, tadjică, tătaro-crimeeană, turcă, ucraineană.
CUM VA FUNCŢIONA SPUTNIK?
Cităm din documentul de acţiune: „Sputnik este un furnizor alternativ de știri și, totodată, un radiodifuzor. În fiecare țară, Sputnik este un centru multimedia format dintr-un post de radio pentru publicul local, un site, o agenție de știri cu un conținut exclusiv și un centru de presă.”
„Centrul multimedia va realiza și diverse alte proiecte. De exemplu, emisiuni informativ-umoristice, talk-show-uri politice, transmisiuni în direct, discuții în direct cu experții mondiali, sondaje de opinie pe paginile web ale Sputnik. Este important ca acest conținut unic să fie accesibil populației locale”, afirmă Margarita Simonian, redactorul-șef al Agenției Internaționale de Știri Rossiya Segodnya,
Emisiunile radio vor fi difuzate în bandă FM, în format digital DAB/DAB+ (Digital Radio), HD-Radio, de asemenea vor fi disponibile pe telefoanele mobile și pe Internet. Timpul de emisie urmează să crească, treptat, pe parcursului unui an, astfel încât, într-un viitor apropiat, să ajungă să emită 24 de ore din 24.
REDACŢII CU PÂNĂ LA 100 DE JURNALIŞTI LOCALI
Echipele birourilor centrului multimedia Sputnik – Londra, Washington, Berlin, Beijing, Paris, Helsinki, New Delhi, Cairo, Montevideo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Istanbul, Belgrad, Minsk, Kiev, Chișinău, Tbilisi,Tașkent, Astana, Bișkek, Dușanbe, Suhumi, Țhinvali, Erevan, Baku – vor fi formate din 30-100 de persoane (în principal profesioniști locali). Biroul din Bucureşti va funcţiona în tandem cu cel din Chişinău. În cele două birouri vor lucra peste 150 de oameni. Biroul din Bucureşti urmează să fie deschis cel mai târziu în aprilie.
A fost lansat Sputnik Moldova. Iată comunicatul oficial:
CHIȘINĂU, 14 mai 2015, Serviciul de presă Sputnik. Agenția de știri multimedia Sputnik a anunțat lansarea portalului în Moldova. Noul portal va transmite în limbile moldovenească și rusă. Resursa accesibilă pe adresa sputnik.md și ru.sputnik.md, e chemată să reflecte toată multitudinea de opinii pe teme internaționale atât pentru auditoriul moldovenesc, dar și pentru toată lumea care se interesează de Moldova. Informația în limbile moldovenească și rusă este transmisă și la radio. Radio ”Sputnik Moldova” deja transmite în diapazonul FM pe teritoriul întregii țări, iar de la 14 mai devine accesibil pentru utilizatorii site-urile sputnik.md și ru.sputnik.md. Portalul în limba moldovenească va completa resursele informaționale ale Sputnik care lucrează în limbile engleză, franceză, sârbă, portugheză, arabă, hindi, poloneză, italiană, cehă, vietnameză, japoneză, coreeană, farsi, urdu, dari, puștu, curdă, suedeză, norvegiană, daneză, finlandeză, germană, spaniolă, chineză, turcă, cârgâză și abhază.
«Sputnik» este un mijloc mass-media contemporan, care se deosebește de alte surse mass-media, în primul rând, prin alegerea temei, a punctului de vedere, a înțelegerii lumii”, comentează munca serviciilor Sputnik Margarita Simonyan, redactorul principal al Agenției.
Reflectând tabloul lumii multipolare, site-urile Sputnik sunt orientate spre un auditoriu care este interesat de contrapunerea multitudinii punctelor de vedere. Calitatea informației publicate pe site-ul sputnik.md în regim 24/7, se deosebește atât prin înaltul profesionalism al jurnaliștilor săi, dar și prin utilizarea formatelor multimedia. Site-ul prezintă cititorului un content divers: grafică, video, reportaje foto, eter on-line, internet- voting. Pe lângă știrile operative, Sputnik mai propune auditoriului său materiale analitice, interviuri exclusive, opinii ale experților.
Sputnik (sputniknews.com) este o agenție de știri, radio și multimedia, cu interconectătri în zeci de țări. Sputnik include site-uri, transmisiune digitală și analogică, accesorii mobile și pagini în rețelele sociale. Pentru abonați, fluxurile de știri ale Sputnik apar zilnic (24 de ore) în limba engleză, arabă, spaniolă și chineză.