Putin, vizită surpriză la Damasc. Un crucișător rusesc nu a reușit să acosteze la Istanbul, unde președintele rus e așteptat miercuri

0
338

Președintele rus Vladimir Putin a făcut marți o vizită surpriză la Damasc, purtând discuții cu omologul său sirian, Bashar Assad, la centrul militar de comandă rus. Putin „a călătorit pe străzile Damascului” în drum spre centrul de comandă, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitry Peskov conform Russia Today. Miercuri Putin e așteptat la Istanbul, unde luni a avut loc un incident cu un crucisător rusesc care nu a reușit să acosteze.

În timpul întâlnirii lor, Putin a declarat pentru Assad că „semnele vieții pașnice sunt vizibile cu ochiul liber pe străzile Damascului”, a spus Peskov.

Președintele rus a mai spus că acum se poate spune cu isguranță că „a fost parcursă o distanță uriașă pe calea restabilirii statului și integrității teritoriale a Siriei.”

Putin a vizitat ultima dată Siria în 2017, când a inspectat baza aeriană Khmeimim a Rusiei din vestul provinciei Latakia.

Crucişătorul cu rachete rusesc „Mareşalul Ustinov” nu a reuşit să acosteze luni la Istanbul şi a trebuit să se întoarcă în largul Mării Marmara în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat miercuri la Istanbul, relatează agenţia de presă Rosbalt.

Agenţia de presă rusă citează în acest sens o postare de pe Facebook a jurnalistului ucrainean Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice pentru Marea Neagră, care monitorizează deplasările navelor ruseşti în regiunea Mării Negre.

„În jurul orei locale 11:00, patru remorchere turceşti au încercat fără succes să ajute crucişătorul rusesc să acosteze în docul militar de la promontoriul Sarayburnu”, notează Klimenko în postarea citată şi de Focus.ua.

„Mareşalul Ustinov” este un crucişător construit încă în epoca sovietică, fiind a doua navă din Proiectul 1164 „Atlant” care a fost dată în exploatare în 1986. În prezent, această navă face parte din Flota rusă a Nordului. Ea a fost construită pe şantierul din Nikolaev (sudul Ucrainei). Este echipată cu 16 lansatoare de rachete tip „Vulkan”.

În 1994-1997, 2001 şi 2011-2016, crucişătorul a fost supus mai multor lucrări de modernizare.

Incidentul ar putea avea legătură cu vremea nefavorabilă care afectează în aceste zile Turcia, dar nu există un comunicat oficial în acest sens.

Preşedintele rus are programată pentru miercuri o vizită de lucru la Istanbul, unde va participa la ceremonia de dare în folosinţă a conductei de gaze Turkish Stream şi se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, anunţă pagina oficială de internet a Kremlinului, citată de agenţia de presă RBC.ru.