spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizePutin: SUA, Ucraina și Polonia sunt principalii beneficiari ai actului de sabotaj...

Putin: SUA, Ucraina și Polonia sunt principalii beneficiari ai actului de sabotaj comis la Nord Stream

-

Statele Unite, Ucraina și Polonia sunt principalii beneficiari ai actului de sabotaj comis la gazoductul Nord Stream, a declarat președintele rus Vladimir Putin.
”Este clar cine este beneficiarul, nu mai este nevoie să intri în detalii. Astfel importanța geopolitică a sistemelor de gaze rămase în funcţiune crește, acestea traversează teritoriul Poloniei, Yamal-Europa, teritoriul Ucrainei (două fluxuri), toate fiind construite de Rusia pe banii săi, precum și Statele Unite, bineînțeles, care acum pot furniza resurse energetice la prețuri mari”, a susţinut Putin, la Forumul Energetic Russian Energy Week de la Moscova miercuri.
În aceste condiții, a remarcat șeful statului, acum este posibil să li se impună țărilor europene în cantități mari gaz natural lichefiat din Statele Unite, care este net inferioar, din punct de vedere al competitivității, față de gazele livrate de conducta rusească.
”Și prețurile pentru GNL american sunt mult mai mari, iar acest lucru era bine cunoscut de toată lumea în trecut, iar acum este cu atât mai mult”, a adăugat Putin.
Potrivit acestuia, ‘există și alte riscuri suplimentare, cu excepția indicatorilor de preț’. ‘Acestea constau în faptul că totul este destul de instabil și orice alte livrări pot pleca către alte regiuni ale lumii. Și, apropo, am remarcat acest lucru, de altfel, destul de recent, atunci când tancurile americane, care transportau GNL în Europa, se întorceau de la jumătatea drumului și-și schimbau destinația, deoarece vânzătorilor de GNL li se oferea un preț mai mare în altă parte, în timp ce interesele cumpărătorilor europeni erau ignorate”, a mai spus președintele.
El și-a amintit că atunci, în acel moment, Rusia a venit în ajutorul Europei. „Cu toate acestea, liderii țărilor europene preferă să nu-și amintească acest lucru. Dimpotrivă, consideră că este posibil să ni se reproșeze că nu suntem de încredere. Noi nu refuzăm să livrăm, suntem dispuşi să furnizăm și furnizăm în cadrul contractelor semnate la capacitatea maximă, la întregul volum. Dar dacă cineva nu doreşte să ia produsul nostru, atunci noi ce vină avem în acest caz?”, a adăugat Putin.
Președintele Federației Ruse a numit și incidentele de la Nord Stream un act de terorism internațional și un precedent extrem de periculos. El a spus că organizatorii acestor atacuri distrug infrastructura concurenților, privând consumatorii de resurse energetice ieftine și obligându-i să cumpere aceste produse la prețuri mult mai mari.
‘Evident, că aceştia sunt cei care încearcă să rupă definitv legăturile dintre Rusia și Uniunea Europeană, să distrugă subiectivitatea politică a Europei’, a menţionat președintele.
Putin a subliniat că acest lucru putea fi făcut de cineva care este capabil din punct de vedere tehnic să producă astfel de explozii și cel care a recurs deja la un astfel act de sabotaj, fiind prins de mână, dar care a rămas nepedepsit.
El a făcut referire la incidentul din 2015./

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img