COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:
Președintele moldovean, Igor Dodon, a ajuns subiect de glume în presa rusă după ce i-a mulțumit liderului de la Kremlin pentru faptul că permite exportul produselor moldovenești pe piața rusă.
Igor Dodon s-a întâlnit săptămâna aceasta pentru a șasea oară, în mai puțin de un an, cu Vladimir Putin. În cadrul întrevederii, care a avut loc la Soci, președintele pro-rus de la Chișinău s-a ținut numai de mulțumiri „în numele poporului moldovenesc”. El i-a mulțumit lui Putin pentru că permite mărfurilor moldovenești să intre pe piața rusă. Asta în timp ce, pe 27 septembrie, zeci de tone de prune moldovenești au fost întoarse de la punctul vamal „Krupeț” de către autoritățile ruse, iar anterior, pe 1 septembrie, alte zeci de tone au fost întoarse de la punctul de control auto „Novîie Iurkovici”. ”Datorită înțelegerilor noastre, vreau să vă mulțumesc încă o dată. Vreau să-mi exprim recunoștința în numele poporului moldovenesc. Vreau să spun un mare mulțumesc. Încă o dată vă mulțumesc”, a spus Dodon.
Bunii pacificatori ruși
De asemenea, Dodon și-a exprimat recunoștința pentru misiunea rusească de pacificare din stânga Nistrului. Asta în timp ce de ani de zile autoritățile de la Chișinău și prietenii externi ai Republicii Moldova încearcă să convingă Rusia asupra necesității transformării acestei misiuni de pacificare în una civilă cu mandat internațional. ”Vreau să spun un mare mulțumesc din partea poporului moldovenesc, pentru că această misiune de pacificare are un rol important”, a spus Dodon. La 1 ianuarie 2012, un pacificator rus l-a împușcat mortal pe tânărul Vadim Pisari pentru simplul fapt că, fiind la volanul unei mașini, a ignorat indicatorul „STOP” („trecerea fără oprire interzisă”), amplasat lângă postul de pacificatori ruși.
Apoi președintele moldovean i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru că a rezolvat problema migranților moldoveni prin așa-numitul mecanism de „amnistie migrațională”, aplicat în luna martie 2017, în raport cu moldovenii care muncesc în Rusia și care au încălcat regimul de ședere în această țară. Numai că chiar și după această „amnistie”, sute de moldoveni au fost deportați până acum din Rusia.„Vreau să vă mulțumesc încă odată – problema migranților a fost rezolvată! Zeci de oameni au putut să se legalizeze și să se întoarcă în Rusia”, a spus Igor Dodon.
Ținta lui Putin – alegerile din 2018 din Moldova
Măgulit și ușor debusolat de atâtea mulțumiri, liderul de la Kremlin a spus că a făcut toate acestea pentru a susține efortul lui Dodon de a „normaliza relațiile moldo-ruse” și pentru ca moldovenii să vadă, să aprecieze și să susțină forțele care sunt orientate spre îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse. De asemenea, Putin a promis că va face tot posibilul pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
La rândul său, Igor Dodon i-a spus omologului său rus că este sigur că după alegerile din 2018, Parlamentul de la Chișinău va fi unul pro-rus și i-a promis lui Putin că până atunci, în calitate de președinte al Republicii Moldova, nu va promulga nici o lege anti-rusească votată de actualul Parlament. Iar Putin a menţionat că Rusia „pe viitor își va construi, fără îndoială, contactele economice cu Moldova reieșind din nivelul interacţiunii politice”.
În cadrul vizitei în Rusia, Dodon a cerut să fie susţinut demersul Moldovei privind acordarea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice și și-a exprimat disponibilitatea de a prelua, în 2019, „în numele Republicii Moldova”, preşedinţia în cadrul CSI. El a declarat că autorităţile de la Chișinău au comis o „mare greşeală”, când au renunţat (în 2017) la preşedinţia în cadrul acestei organizații.
Jurnaliștii ruși fac haz
Unele medii de informare de la Moscova au remarcat felul umilitor în care și-a construit Igor Dodon mesajele la Moscova. Ziarul „Kommersant” a făcut haz pe seama comportamentului președintelui moldovean. Autorul articolului „Consolările de la râu” a ironizat pe seama pretinsei deschideri a pieței ruse pentru produsele moldovenești, invocate de Igor Dodon, remarcând că aceste „salturi economice pozitive” sunt văzute doar de el. Potrivit ziarului citat, judecând după afirmațiile președintelui Dodon, ai putea crede că, până la el, Moldova nu a exportat nimic în Rusia.
Dodon și-a afișat falsele „realizări” pe panouri publicitare
Înainte să meargă în vizită în Federația Rusă, Igor Dodon a umplut Chișinăul cu panouri publicitare în care se laudă cu realizările sale în relația cu Rusia. Acesta susține că de când a devenit președinte, exporturile spre Rusia au crescut de 4 ori. Statisticile oficiale îl contrazic, însă. Potrivit acestora, 64% din exporturile moldovenești sunt orientate spre piața europeană, cea mai mare țară de export fiind România. Asta în timp ce exporturile în Rusia constituie doar 16% din volumul total. Aflat în Rusia, Igor Dodon nu a mai invocat creșterea exporturilor moldovenești de 4 ori, lăudându-se cu o creștere de numai 17 la sută.