spot_img
31.5 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăExternePutin, la Cairo

Putin, la Cairo

-

Președintele rus Vladimir Putin urmează să sosească luni seara la Cairo pentru a încerca să consolideze influența Rusiei în Egipt, țară a cărei relație cu marele aliat american este umbrită de represiunea sângeroasă împotriva opoziției, relatează AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

Președintele rus Vladimir Putin urmează să sosească luni seara la Cairo pentru a încerca să consolideze influența Rusiei în Egipt, țară a cărei relație cu marele aliat american este umbrită de represiunea sângeroasă împotriva opoziției, relatează AFP.
Foto: (c) Srdjan ILIC / TANJUG ARHIVĂ

- Advertisement -

Experții sunt de părere că țara arabă cu cea mai mare populație, aliat tradițional al Washingtonului, face parte dintre statele unde Rusia — izolată și criticată din cauza crizei din Ucraina — încearcă să-și impună pionii pe plan diplomatic și economic.

Această vizită de două zile este prima pe care Vladimir Putin o face în 10 ani în Egipt. El s-a întâlnit la Cairo în 2005 cu Hosni Mubarak, forțat să renunțe la putere la începutul anului 2011 după o revoltă populară.

- Advertisement -

Noul șef al statului Abdel Fattah al-Sissi, fostul șef al armatei, a venit la putere după ce l-a destituit și arestat la mijlocul lui 2013 pe predecesorul său, președintele islamist Mohamed Morsi. Al-Sissi este acuzat de ONG-uri internaționale pentru apărarea drepturilor omului că ar conduce un regim mai represiv decât cel al lui Mubarak.

După alungarea lui Morsi, primul președinte ales în mod democratic în Egipt, polițiștii și soldații au ucis mai mult de 1.400 de demonstranți pro-Morsi. Peste 15.000 de susținătorii ai său au fost închiși și sute condamnați la moarte în procese în masă rapide.

Al-Sissi a fost ales președinte în mai 2014, însă după aceea a eliminat de pe scena politică întreaga opoziție — islamistă, dar și pe cea laică și liberală — în special mișcările tineretului revoluționar din 2011.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img