spot_img
24 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăEconomiePutin în discursul anual cere reforme structurale: Rusia 'nu poate să-și permită'...

Putin în discursul anual cere reforme structurale: Rusia ‘nu poate să-și permită’ să vadă că economia stagnează

-

Rusia ‘nu poate să-și permită’ să vadă că economia stagnează și trebuie să găsească noi surse de creștere, a avertizat joi președintele rus Vladimir Putin, cerând guvernului să adopte reforme economice și fiscale aplicabile după alegerile prezidențiale din 2018, relatează AFP.

- Reclama -

‘Contractarea sectorului real s-a încheiat și chiar se poate observa o creștere mică a industriei’, a declarat Vladimir Putin în cursul discursului anual rostit în fața Parlamentului.

În opinia președintelui rus, diminuarea Produsului Intern Brut ar trebui să fie ‘puțin semnificativă’ în 2016, în jur de 0,2%, față de o scădere de 3,7% în 2015 cauzată de prăbușirea cursului la petrol și de sancțiunile occidentale survenite în urma crizei ucrainene și care au avut drept consecință o scădere a puterii de cumpărare a populației.

Președintele rus reia astfel temerile exprimate de numeroși analiști care apreciază că în lipsa unor reforme structurale care să încurajeze investițiile și asanarea cheltuielilor publice (mai puțină birocrație și corupție, justiție mai independentă, reforma pensiilor…), țara riscă stagnarea.

El a citat ca o piedică în calea creșterii ‘deficitul de resurse de investiții, de tehnologii moderne, de cadre profesionale, o concurență insuficientă, probleme legate de climatul afacerilor’.

‘Cer guvernului (…) să pună în aplicare cel târziu până în mai un plan substanțial de acțiune până în 2025, care să permită să se ajungă între 2019-2020 la ritmuri de creștere mai mari decât cele ale economiei mondiale’, a declarat liderul de la Kremlin.

El a propus de asemenea să se analizeze intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2019 a unei revizuiri a sistemului fiscal în vederea stimulării mediului de afaceri.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...