Home Analize „Punctul de durere” al lui Trump in lupta cu China

„Punctul de durere” al lui Trump in lupta cu China

0

Suspendarea tarifelor vamale masive ale SUA asupra partenerilor comerciali a arătat Chinei că președintele Donald Trump este dispus să-și sacrifice obiectivele din cauza potențialelor dificultăți economice, relatează The New York Times .

Trump a ordonat amânarea tarifelor pe fondul unei reacții negative a piețelor de valori și a unei creșteri rapide a randamentelor trezoreriei. Făcând acest lucru, el i-a arătat președintelui chinez Xi Jinping că are un „punct dureros” – spre deosebire de China însăși. Beijingul are o istorie lungă de a-și urma politicile cu hotărâre, chiar și atunci când acestea amenință cu dezastre economice și umanitare, scrie NYT. 

NYT a menționat că pe rețelele sociale chineze a circulat un videoclip în care Mao Zedong spune despre războiul din Coreea: „Vom lupta atâta timp cât vor ei să lupte și ne vom lupta până la victoria completă”. Aceste imagini au fost distribuite și de reprezentantul Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Mao Ning, care a numit Statele Unite „tigru de hârtie”. „Nu crede cacealma asta. O lovitură și se vor destrama”, a adăugat ea.

Alți comentatori, care vorbesc despre capacitatea Chinei de a urmări austeritatea în vremuri dificile, indică Marele Salt înainte, perioada de industrializare din 1958 până în 1962, care a dus la foamete și la moartea a milioane de oameni. „Îndură greutățile timp de un an, doi ani, chiar trei ani și vom schimba situația”, îi sfătuia Mao pe fermierii la acea vreme, îndemnându-i să mănânce tărâțe și plante sălbatice comestibile.

După cum scrie NYT, Xi Jinping însuși vorbește periodic despre beneficiile depășirii dificultăților. S-a născut într-o familie de revoluționari; tatăl său, care a devenit vicepremier, a fost reprimat când actualul lider al Chinei avea nouă ani. La vârsta de 16 ani, Xi a trebuit să se mute la țară și să lucreze ca fermier. „Cei șapte ani grei petrecuți la țară au fost un test grozav pentru mine. Ori de câte ori am întâmpinat dificultăți mai târziu, mă gândeam că, chiar și în condiții atât de dure, mai pot face ceva”, a spus el.

În același timp, Xi Jinping are și un punct dureros în economie: nu poate permite ca situația de criză să submineze legitimitatea guvernării sale, scrie publicația.

Ad

Exit mobile version