spot_img
9.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăAnalizePSD și ALDE au majoritatea în CJ Vrancea chiar dacă Oprișan a...

PSD și ALDE au majoritatea în CJ Vrancea chiar dacă Oprișan a pierdut șefia Consiliului Județean: PSD a luat mai multe Primării ca PNL

-

Biroul Electoral Central a publicat și rezultatele finale de la alegerile din 27 septembrie, pentru Consiliul Județean Vrancea. În următorii patru ani, PSD va avea 15 consilieri județeni, PNL tot 15, iar ALDE va avea doi consilieri, la fel ca în ultimii patru ani.

Conform BEC, PSD a obținut direct 15 mandate cu un rezultat de 41,9% iar PNL, cu 40,9%, a obținut 14 consilieri prin repartizare directă și unul prin redistribuirea voturilor. În aceeași situație se află ALDE, cu un consilier obținut la redistribuire. De asemenea, președintele Consiliului Județean va fi Cătălin Toma, cu 45% din voturile exprimate la 27 septembrie. În schimb, majoritatea din Consiliul Județean va fi, cel mai probabil, PSD- ALDE, la fel ca în ultimii patru ani.
Social democrații au câştigat cele mai multe primării și au obținut cei mai mulți consilieri locali în localitățile vrâncene. PSD are 42 de primării, respectiv municipiul Focșani, orașele Odobești și Mărășești, și 39 de comune, în vreme de PNL a câştigat primăriile din Adjud, Panciu și 26 de comune. Alte trei comune au fost câștigate de: un independent – la Sihlea, candidatul PMP – la Băleşti și candidatul AUR – la Pufeşti. În ceea ce privește clasamentul la nivelul județului, PSD rămâne pe primul loc cu 427 aleși locali, PNL – 368, PMP – 41, USR – 25, Pro România – 16, ALDE – 13 și AUR – 5. De asemenea, 18 consilieri au candidat pe listă comună PNL – USR-PLUS.
Cu aceste rezultate, Partidul Social Democrat este câștigătorul alegerilor locale din Vrancea. Mai mult, într-un clasament întocmit la nivel național, organizația PSD Vrancea se află pe locul 11, cu 41,9%, înaintea unor organizații precum cele din Bistrița, Neamț, Dolj, Galați sau Tulcea.
De menționat că Biroul Electoral Central a respins contestatația depusă de PNL, prin care aceștia cereau nici mai mult nici mai puțin decât anularea alegerilor locale din Focșani pentru motive de „fraudă electorală”. Hotărârea BEC arată că PNL „nu a înfățișat probe din care să rezulte existența unor fraude electorale, în sensul legii, în Circumscripția electorală nr 1 Focșani, județul Vrancea ”. Dacă aveau dubii și suspectau nerespectarea legii, liberalii trebuiau să depună contestații în secțiile de votare, precizează BEC. Mai mult, arată BEC, „cererea de anulare a fraudei nu poate fi admisă dacă cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa”. „Pe acest temei, petentul nu poate pretinde săvârșirea unei fraude electorale în măsura în care reprezentatul său a permis, prin atitudinea sa, săvârșirea faptei considerate de către petent drept fraudă electorală”, se arată în decizia BEC.
Validarea mandatelor noilor aleși locali urmează să aibă loc în perioada următoare, la Judecătoria Focșani.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img