Protestul împotriva defrișărilor ilegale s-a încheiat în jurul orei 21,00, organizatorii anunțând un nou protest pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, transmite Agerpres.
Mitingul s-a încheiat fără ca protestatarii să solicite o întrevedere cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care își exprimase, pe Facebook, disponibilitatea de a discuta cu o delegație a lor, au declarat pentru AGERPRES surse din minister.
‘Felicitări tuturor celor care luptă astăzi pentru stoparea tăierilor ilegale și a monopolului pe păduri! Înțeleg că ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la minister, iar dacă o delegație a manifestanților dorește să ne întâlnim, să discutăm doleanțele lor, îi aștept cu drag’, a scris ministrul Mediului.
Protestatarii au ajuns în Piața Constituției în jurul orei 20,30 și au continuat să scandeze lozinci precum „Nu corporația face legislația”, „Vrem legi curate, nu păduri furate” etc.
Liderii protestatarilor i-au anunțat pe cei prezenți că președintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook că problema defrișărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și au subliniat că „nu cu CSAT se închide gura străzii”.
„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris șeful statului pe Facebook.
Protestatarii au mai spus că ar trebui să fie adoptată o lege prin care nivelul de împădurire din România să fie de cel puțin 35% și să nu scadă sub acest nivel și au menționat că susțin actualul proiect al Codului silvic, pentru că îi blochează pe austriecii de la Holzindustrie Schweighofer.
Acțiunea de protest din Capitală a început în jurul orei 16,00, la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău, unde s-au strâns în prima fază, pe parcursul desfășurării protestului numărul acestora ajungând la câteva mii.
La ora 17,30 participanții la acțiunea de protest au plecat pe Bd. Aviatorilor spre Piața Victoriei, unde au protestat în fața sediului Guvernului. Ulterior, s-au deplasat pe traseul: str. Buzești, str. Berzei, Bd. Știrbei Vodă, Bd. Eroilor și Bd. Eroilor Sanitari, ajungând la Palatul Cotroceni la ora 19,00. De aici, au plecat în marș pe Bd. Gheorghe Marinescu, Bd. Eroilor și apoi spre Splaiul Independenței, îndreptându-se spre Ministerul Mediului, Piața Constituției.
Locuitorii din 14 municipii din țară și românii din șase orașe din străinătate au anunțat că protestează sâmbătă pentru oprirea despăduririlor abuzive, dar și cu scopul ca pădurile din România să devină o prioritate națională pentru autoritățile statului.
Conform datelor centralizate, protestele, derulate sub sloganul ‘Împreună putem opri masacrul pădurilor’, au fost anunțate în: București, Alba-Iulia, Baia Mare, Brașov, Cluj, Focșani, Iași, Ploiești, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Vaslui, Constanța (pe 10 mai va avea loc protestul ‘DA parcurilor și pădurilor, NU mall-urilor în Constanța’), precum și în Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal și Londra.
În București, în jur de 9.000 de persoane și-au dat întâlnire la ora 16,00, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piața Charles de Gaulle. Anunțul de mobilizare a fost postat pe Facebook de campania ‘Uniți Salvăm’, aflată în epicentrul protestelor împotriva exploatării aurifere de la Roșia Montană și împotriva exploatării gazelor de șist. Protestatarii aveau programate opriri la Guvern, Palatul Cotroceni și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Evenimentul organizațiilor de mediu este susținut și de Federația Proprietarilor de Păduri, care consideră că mișcarea socială este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de păduri în ultimii ani.
Pe de altă parte, platforma de campanii online de-clic.ro a anunțat lansarea petiției „Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!’, document semnat de peste 6.000 de persoane la numai o zi de la anunțare.
Un număr de 27 de organizații din România și străinătate s-au reunit pentru a susține demersul adresat membrilor Camerei Deputaților, care, în săptămânile următoare, vor re-examina, la cererea președintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.
Motivul petiției și una dintre cauzele cererii de re-examinare o reprezintă limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România.
Joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, la Galați, că speră ca săptămâna viitoare Codul Silvic să treacă de Camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis să îl promulge și apoi ‘să-și intre în drepturi’. Oficialul a precizat că ministerul are deja pregătite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.
În data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care președintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.