Pe fondul tulburărilor politice tot mai violente din Venezuela, unele companii petroliere și-au redus și mai mult numărul de angajați străini, afirmă surse informate, citate de Reuters.
Numărul morților a ajuns la 26, de la începutul lui aprilie, când opoziția a convocat proteste de stradă împotriva președintelui socialist Nicolas Maduro. Marți, un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost împușcat în cap și a murit pe loc, în orașul El Tocuyo. În total, 15 oameni au murit luna aceasta în timpul violențelor de la manifestații, iar 11 în jafuri pe timp de noapte, a anunțat procuratura venezueleană.
Firme mari, ca Statoil din Norvegia și Repsol din Spania au început repatrierea angajaților de alte naționalități. Statoil, Repsol și Chevron, printre alte companii străine, dețin pachete minoritare de acțiuni în peste 40 de asocieri cu compania națională Petroleos de Venezuela și asigură producția de țiței, vitală pe fondul lipsei de lichidități și al crizei economice din țară.
Venezuela, cel mai mare exportator de petrol din America de Sud, este afectată de probleme majore. Milioane de oameni reușesc cu greu să se aprovizioneze cu alimente și alte bunuri strict necesare.Violențele din orașe nu s-au extins și la câmpurile petroliere, aflate în general în zone izolate. În capitala Caracas, unde își au sediile marile companii, baricadele de pe străzi și gazele lacrimogene cu care trage frecvent Garda Națională au însă un efect descurajator.
Două surse au declarat agenției Reuters că Statoil și-a retras din Venezuela ultimii cinci sau șase angajați străini. De la Repsol, mai mulți angajați au părăsit recent țara, împreună cu familiile, dar unii străini din cei aproximativ 10 au rămas, afirmă două surse independente. Sursele au solicitat să le fie protejată identitatea, deoarece nu sunt autorizate să facă declarații presei.