spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăDezvaluiriProiectul nuclear de la granița României: Bulgarii spun că e mâna rușilor

Proiectul nuclear de la granița României: Bulgarii spun că e mâna rușilor

-

„Verzii” din Bulgaria vor căuta sprijin din primarii localităților din România în vecinătate lui Belene pentru acțiuni comune împotrivă proiectului nuclear.„Verzii” afirmă că cea de a doua centrala nucleară bulgară afectează într-un mod direct România întrucât în imediata sa apropiere trăiesc aproximativ 500 000 de români. Ecologiștii vor lansa o petiție internațională împotrivă reluării proiectului și vor cere sprijinul instituțiilor europene, transmite Radio Europa Liberă. 

„Mai bine să pierdem cele trei miliarde leva (1,5 miliarde euro) investite până acum decât încă 23 de miliarde”, a declarat vicepreședintele partidului Petko Kovacev. Experții „verzilor” afirmă că prețul energiei electrice produsă la Belene va fi mai mare decât cel al energiei din surse recuperabile.

- Advertisement -

Opoziția de dreaptă a avertizat că va organiza un protest național împotrivă planurilor guvernului de a relua, cu participarea Rusiei, construcția centralei. Hristo Ivanov, ex-ministru al justiției și lider al partidului „Da, Bulgaria”, a declarat că proiectul face parte din planurile Moscovei de a-și întări dominația în energetica bulgară.

- Advertisement -

„Influența lui Putin, ca și cea a lui Erdogan, echivalează cu exercitarea de control asupră instituțiilor, mass-media și culturii. Politicienii care au luat bani pentru a asigura părunderea capitalului rusesc, devin dependenți și vor lucra pentru putinizarea Bulgariei în numele propriei supraviețuiri. Corupția se transformă în dominație, iar dominația duce la totalitarism”, este de părere ex-ministrul justiției din cel de al doilea guvern Boiko Borisov. Ivanov a avertizat că Borisov și liderii MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, sunt dependenți de „regimurile de la Moscova și Ankara”.

Unul din liderii Partidului socialist, ex-ministrul energeticii Rumen Ovciarov, a declarat că proiectul nuclear „Belene”, ca și cel al gazoductului de tranzit „South Stream”, a fost blocat la cererea Washingtonului.

Între timp site-ul de investigații „Bivol” (partenerul bulgar al „Wikileaks”) a publicat raportul secret al experților din Academia bulgară de științe despre proiectul Belene. Din cele publicate reiese că după intervenția guvernanților experții și-au modificat opinia negativă despre eficiența economică a proiectului nuclear conținuta în penultima varianta a raportului, în una pozitivă. Pe aceasta cale au fost asigurate argumente pentru relansarea proiectului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img