spot_img
8.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizeProiectul „Basarabia” al serviciilor secrete ruse

Proiectul „Basarabia” al serviciilor secrete ruse

-

Serviciile speciale ale Federației Ruse au revenit asupra intenţiilor de a pune în practică proiectul „Basarabia” pe teritoriul Ucrainei, în special în regiunea Odesa și în Republica Moldova – a declarat şeful Serviciului de Securitate de la Kiev (SBU), Vasili Hriţak, menţionând că acest proiect separatist al Rusiei a fost dejucat în 2015.

- Advertisement -

„În ultimul timp, primim informaţii referitoare la tentative ale serviciilor de securitate rusești de a reveni la proiectul ‘Basarabia’. În 2015, după două acţiuni de prevenţie pe care le-am desfăşurat, proiectul ‘Basarabia’ a eşuat. Ulterior, au existat neînţelegeri între membrii celor două clanuri care coordonau proiectul respectiv. Acum, aceştia au revenit asupra proiectului” – a explicat şeful SBU, într-o conferinţă de presă susţinută la Odesa.

Potrivit lui Vasili Hriţak, SBU are dovezi că serviciile de securitate ruse vor încerca să destabilizeze situația din regiunea Odesa și din Republica Moldova, în contextul fostei regiuni istorice Basarabia. „Acest lucru se referă și la Transnistria, întrucât în Transnistria există un contingent de trupe ruse, care are aproximativ o mie de soldați ruși” – a avertizat Vasili Hriţak.

- Advertisement -

Şeful Serviciului ucrainean de Securitate a mai amintit că, pe teritoriul separatist al Transnistriei, pista aerodromului din Tiraspol a fost reutilată, făcând posibilă aterizarea avioanelor militare şi a celor de mare tonaj. „Pentru noi, acest lucru, de asemenea, este un semnal” – a concluzionat Vasili Hriţak.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img