spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeProbleme pe axa Paris-Berlin: Franța și Germania anulează consiliul anual de miniștri

Probleme pe axa Paris-Berlin: Franța și Germania anulează consiliul anual de miniștri

-

Franța și Germania anulează consiliul anual de miniștri, o premieră.Este o decizie fără precedent, de când există aceste întâlniri anuale, instaurate în 2003. Ar fi fost primul consiliu de miniștri de când social-democratul Olaf Scholz este cancelar. Consiliul urma să aibă loc pe 26 octombrie, la Fontainebleau și a fost anulat, transmite RFI.

- Reclama -

În 2003, liderul de atunci, Jacques Chirac este cel care a instaurat aceste întâlniri anuale, în Paris și Berlin.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire susține că «este o problemă de timp, de agendă și nu de dificultăți politice». Dar, un diplomat francez confirmă că situația este severă între cele două capitale.

Catalogul de dezacorduri reciproce este unul stufos iar criza energetică, aflată pe meniul Consiliului european, este vârful icebergului. Ea este atât de puternică încât ar putea duce la deraierea tandemului, scrie publicația franceză Le Figaro. În fața mizei născute odată cu cvasi-sistarea livrărilor de gaz rusesc, Emmanuel Macron și Olaf Scholz formează «alianța buricelor» titrează Der Spigel într-un editorial.

Săptămânalul reproșează propriului guvern că a dat o lovitură bugetară, prin utilizarea a 200 de miliarde de euro pentru a susține economia dar cu riscul de a destabiliza piața internă comunitară.

Este o măsură prin care Berlin a provocat stupoarea Parisului și a altor capitale europene. Este o susținere generoasă dar care va agrava diferențele de competitivitate dintre Germania și alte state europene, explică analiști economici pentru RFI.

Politicile naționale pot crea disensiuni pe continentul european, există o solidaritate europeană la adresa Germaniei și este normal să existe o solidaritate germană la adresa Europei, declara președintele Emmanuel Macron publicației Les Échos, săptămâna aceasta.

Guvernul Scholz refuză ideea unei inițiative de finanțare comunitară a energiei, un fel de fond de relansare postpandemică creat de Emmanuel Macron și de Angela Merkel.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img