spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizePROBLEME LA ENEL: S&P a înrăutăţit perspectiva atribuită Enel SpA citând...

PROBLEME LA ENEL: S&P a înrăutăţit perspectiva atribuită Enel SpA citând riscurile de execuţie a planului de vânzare de active

-

Agenţia de evaluare financiară S&P a înrăutăţit joi perspectiva atribuită Enel SpA, citând riscurile de execuţie a planului de vânzare de active, anunţat luna trecută de cea mai mare companie de utilităţi din Italia, transmite Reuters.

De asemenea, S&P a confirmat ratingurile pe termen lung şi scurt „BBB+/A-2” acordate Enel.

- Advertisement -

La prezentarea strategiei actualizate, Enel SpA a informat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări. Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat Enel. Obiectivul Enel este de a-şi reduce datoria netă la 51 – 52 miliarde de euro până la finalul lui 2023, de la 69 miliarde de euro la 30 septembrie 2022.

„Perspectiva negativă reflectă faptul că planul masiv al companiei de rotaţie a activelor este supus riscurilor de execuţie, în timp ce cheltuielile ridicate de capital şi remuneraţie semnificativă acordată acţionarilor afectează profilul de risc financiar al grupului”, se arată în comunicatul S&P.

- Advertisement -

Conform calculelor agenţiei, datoria netă ajustată a Enel ar putea atinge anul aceste nivelul de vârf de aproximativ 82 miliarde de euro.

Măsurile guvernamentale din Italia şi Spania, de a atenua impactul facturilor ridicate la energie asupra gospodăriilor şi companiilor, vor afecta fluxul de numerar al Enel, care, la 30 septembrie 2022, raporta un capital circulant negativ de 5 miliarde de euro.

„Previzionăm că Enel va continua să genereze flux de numerar negativ de aproximativ 4 miliarde de euro în 2023, după investiţii de 12,5 miliarde de euro, şi dividende de aproximativ 5,5 miliarde de euro – pe baza angajamentelor Enel de a majora dividendele la 0,43 euro pe acţiune”, apreciază S&P.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img