spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăActualitateProblema SRI cu serviciile secrete străine

Problema SRI cu serviciile secrete străine

-

Fostul șef al spionajului românesc, gen.SIE.Silviu Predoiu, este prima voce din sistem care avertizează explicit asupra riscului creat de absența unui director al SRI din vara anului trecut, ceea ce a dus la nouă luni de interimat pînă azi. Într-un interviu acordat lui Alexandru Răducan la Canal 33, Predoiu a spus că această situație creează SRI o serie de handicapuri, în special în relațiile cu servicii străine și spune că președintele Iohannis ar trebui să respecte legea și să pună capăt interimatului, transmite Inpolitics.

Predoiu, care a fost el însuși director interimar al SIE timp de 4 ani, spune că a solicitat chiar el, în acele perioade, desemnarea de către președinte a unui director civil al serviciului, o desemnare politică:

”Nu poți să-ți faci misiunea de apărare a statului prin furnizarea de informații decît dacă te bucuri de încrederea cetățeanului. 
Care, în această lume a teoriilor conspirației, nu e încă suficient de convins că poate să aibă încredere în militari. Se face o confuzie, o prelungire istorică a timpurilor pe care le-am depășit, la SRI sunt oameni de bună credință, oameni care la revoluție aveau 10-12 ani, adică nu poti vorbi despre ei ca despre niște ”înghețați”, dar există această percepție, această viziune a poporului.
Ai nevoie de șeful politic, te ajută foarte mult. Te ajută în dialogul cu comisiile, cu Parlamentul, cu celelalte ministere, ține serviciul la un nivel de echivalență. Te ajută în CSAT, unde, ca împuternicit la comandă nu ai drept de vot. SIE nu a avut drept de vot în CSAT în interimatul meu.

Trebuie cineva numit ca titluar pentru că serviciul are o problemă în legătura cu celelalte instituții, dacă nu ești titular, nu ai drept de vot în CSAT și nici măcar nu ești informat despre anumite decizii care se iau acolo și atunci se creează un handicap pentru serviciu, și ca imagine și ca eficiență. Aș fi recomandat numirea unui șef politic (la SRI n.n.)”.

Predoiu s-a exprimat critic la adresa președintelui Klaus Iohannis, despre care a spus:

”Nu poți să le ceri tuturor să respecte legea, uitînd de statutul tău de exemplu, de model pentru nație, cînd tu nu ți-l exerciți. ”Da dom’le, scrie acolo în lege că eu trebuie să desemnez șeful serviciului, dar uite că nu vreau eu să-l desemnez”.”

Predoiu a mai spus că mai ales în relația cu serviciile străine apare un handicap, pentru că șeful unui serviciu care nu e titular se confruntă cu rezerve din partea interlocutorilor. Generalul a vorbit din experiența proprie, evocînd o întîlnire cu șeful unui serviciu străin important care a avut ezitări, pentru că aflase că în timp ce șeful interimar al SIE era în vizită la el, în țară fusese desemnat un director plin, ceea ce punea sub semnul întrebării angajamentele luate de Predoiu. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img