spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizePrinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi și-a anulat vizita la Paris

Prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi și-a anulat vizita la Paris

-

Prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan (MBZ), care urma să fie primit marţi la Paris de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a anulat vizita „din cauza unei situaţii neprevăzute”, a anunţat vineri seara Palatul Elysee fără mai multe detalii, relatează AFP.

- Reclama -

Cele două ţări caută să stabilească o nouă dată, a preciza o sursă din partea franceză.

Emmanuel Macron, care a vizitat Emiratele Arabe Unite în noiembrie 2017, urma să abordeze marţi „subiectele regionale” cu omul forte al Emiratelor Arabe Unite (EAU), aliat al Franţei şi apropiat la prinţului moştenitor saudit, Mohammad bin Salman (MBS), unul dintre actorii cheie de la Golful Persic.

În Golf, Abu Dhabi este angajat alături de Arabia Saudită în războiul din Yemen împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran, mare rival regional al Iranului.

EAU fac parte, de asemenea, din grupul de ţări care au decis să sancţioneze o altă ţară din regiune, emiratul Qatar (important investitor în Franţa), pe care îl acuză că sprijină grupări islamiste radicale şi nu se distanţează suficient de Iran.

În Africa, Franţa se bazează pe susţinerea financiară a Emiratelor (şi Arabiei Saudite) pentru G5 Sahel, structură africană având vocaţia de a asigura securitatea şi dezvoltarea ţărilor din Sahel, ameninţate de jihadişti.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img