spot_img
16.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeCea mai slabă cotație electorală din istorie pentru coaliția lui Merkel și...

Cea mai slabă cotație electorală din istorie pentru coaliția lui Merkel și social democrați

-

În preajma alegerilor din Bavaria, guvernul federal pierde din nou teren, potrivit sondajului Deutschlantrend, un barometru de opinie, realizat de infratest dimap pentru postul TV german de drept public, ARD, transmite Deutsche Welle.

    
Berlin PK Merkel Seeehofer Nahles Neu (picture-alliance/AP/M. Sohn)

Este cea mai slabă creditare din istoria CDU, CSU și SPD. Evoluţiile din Bavaria sunt urmărite cu mare interes în aceste zile. Duminică, electoratul din sudul Germaniei va decide noua componență a Parlamentului de la München. Votul va influența întreaga politică federală. Sondajul ARD nu mai analizează atmosfera de ultim moment din Bavaria, căci tendințele s-au conturat deja în săptămânile trecute: Uniunea Creștin Socială, CSU, partidul-soră al formaţiunii conduse de Angela Merkel, CDU, ar putea suferi o înfrângere istorică. Și social-democrații (SPD) vor pierde masiv, potrivit sondajului. Doar ecologiștii vor deveni mai puternici.

- Advertisement -

Previziuni îngrijorătoare pentru CDU, CSU și SPD

Sondajul realizat de ARD, prin tradiţionala „Sonntagsfrage” (Întrebare de duminică), adică „pe cine ați vota, dacă mâine ar avea loc alegerile?”, relevă poziția slabă a actualului guvern. Potrivit estimărilor, coaliția nu ar mai întruni majoritatea necesară pentru a forma guvernul. Până la 1500 de persoane au fost chestionate prin telefon, la începutul săptămânii, de către institutul demoscopic infratest dimap.

Cine e responsabil pentru actuala situaţie a guvernului german?Cine e responsabil pentru actuala situaţie a guvernului german?

- Advertisement -

Rezultatul reprezintă o catastrofă pentru partidele de guvernământ. CDU și CSU, dar și SPD sunt creditate cu cele mai mici valori înregistrate vreodată de Deutschlandtrend. Ambele formațiuni pierd trei procente față de luna anterioară. SPD este întrecut de ecologiști, care ajung la 17 procente, dar și de populiștii de dreapta din AfD, care întrunesc 16 la sută.Social-democrații ocupă locul patru în preferințele electoratului, cu 15 procente, în timp ce Partidul Stângii și liberalii sunt creditați fiecare cu 10 la sută.

CSU nu mai beneficiază de nicio susținere

Situația din Bavaria este reflectată de reacția la întebarea „cât sunteți de mulțumiți de activitatea CSU în guvernul federal?”. Trei dintre miniștrii federali fac parte din CSU. Șeful partidului, Horst Seehofer, care este și ministru de Interne, a rămas în atenția presei în urma atacurilor publice la adresa politicii de azil a cancelarei Merkel. Doar 17 la sută din repondenți sunt mulțumiți de activitatea CSU la Berlin.

Cât de mulţumiţi sunteţi cu politica guvernului în chestiunea...Cât de mulţumiţi sunteţi cu politica guvernului în chestiunea…

Surpriză: Angela Merkel este principala vinovată

Tot mai des au fost necesare întruniri la vârf, între liderii paridelor de guvernământ, pentru aplanarea conflictelor. Afectate au fost toate partidele, dar sondajul ARD atestă că vina nu este atribuită lui Seehofer, așa cum se prefigura în presă. Angela Merkel este vinovată de atmosfera din coaliție – cred 56 la sută din cei intervievați, în timp ce Seehofer este acuzat doar de 31 la sută din repondenți. SPD este găsit vinovat doar de 2 procente din cei chestionaţi, ceea ce însă nu ajută prea mult.

Guvernul nu punctează la teme importante

În topul aprecierilor pozitive, se situează protecția în fața criminalității: aproximativ jumătate din repondenți se declară mulțumiți. Dar numai 31 la sută consideră politica de azil ca fiind adecvată. Și mai puțini sunt cei care creditează guvernul în teme importante precum spațiul locativ sau protecția climei.

Mulțumire personală, sentimente confuze față de situația țării

Ca și în sondajele anterioare, și cel actual relevă că starea de spirit a populației este mult mai proastă decât situația personală reală. Guvernul este aspru criticat, 53 la sută considerând că în Germania nu există dreptate. Situația economică însă este apreciată de 77 la sută dintre repondenți ca fiind bună sau foarte bună. În concluzie, Germania se prezintă în acest moment ca o țară dominată de nesiguranță.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img