Primirea lui Erdogan în Germania pe covorul roșu provoacă scandal

0
36

Comunitatea kurdă din Germania a denunţat luni o ”interdicţie” luată de autorităţile berlineze vizând o manifestaţie planificată la Poarta Brandenburg împotriva vizitei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează France Presse conform Agerpres.

Poliţia capitalei germane a asigurat la rândul ei că nu este vorba despre o interdicţie de a manifesta şi s-a referit la festivităţile programate în acelaşi loc câteva zile mai târziu, pe 3 octombrie, pentru ziua naţională a Germaniei.

„Interdicţia” adunării sâmbătă 29 septembrie în faţa Porţii Brandenburg este „un semnal îngrijorător din partea autorităţilor ce limitează dreptul democraţilor în favoarea unui despot”, a declarat Comunitatea kurdă din Germania într-un comunicat.

„O parte din oraş va fi blocată pentru a primi un preşedinte turc care nu este iubit (…) şi i se va aşterne covorul roşu”, a adăugat Ali Ertan Toprak, preşedintele Comunităţii.

Poliţia a respins această versiune, subliniind că „tribunele vor fi deja în construcţie” pentru festivităţile din 3 octombrie, potrivit purtătorului de cuvânt Michael Gassen.

„Aşa că am cerut organizatorului (manifestaţiei) să propună un alt loc, dar el a anulat” mitingul, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comunitatea kurdă din Germania planifică acum o defilare vineri, 28 septembrie, ziua în care liderul turc va fi la Berlin.