spot_img
12 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizePrimarul maghiar din Târgu Mureș rade comercianții din celebrul Platou Cornești

Primarul maghiar din Târgu Mureș rade comercianții din celebrul Platou Cornești

-

După 2 ani de restricții și acum, la început de sezon estival, comercianți de la Platoul Cornești își pierd micile afaceri iar târgumureșenii și turiștii sunt privați de serviciile acestora!Zeci de comercianți cu familii care, în fiecare sezon estival își câștigau pâinea din produsele pe care le ofereau târgumureșenilor și turiștilor care ne vizitau orașul, au rămas șomeri, după ce municipalitatea condusă de Soós Zoltán, le-a interzis să își mai continue micile afaceri de la Platoul Cornești. Oare să fie acest abuz premergător licitației ce urmează și oamenilor de casă… Lăsați oamenii să își câștige pâinea!!, a scris pe Facebook consilierul local Claudiu Maior.

Platoul Cornești (în maghiară Somostető) se află în partea estică a municipiului Târgu Mureș, la 488 m deasupra Mării Negre și la 197 m deasupra orașului fiind acoperită de pădurea de stejar și carpen. Platoul deschide o largă panoramă asupra orașului și văii râului Mureș. Principalul punct de atracție de aici îl constituie grădina zoologică, împărțită în cinci sectoare: primate, casa tropicală, carnivore, ierbivore și păsări.

- Advertisement -

Din inițiativa primarului György Bernády, la începutul secolului trecut, Platoul Cornești a fost amenajat, în vederea deschiderii unui sanatoriu pentru boli pulmonare. Aerul curat din pădure ar fi fost menit să favorizeze recuperarea bolnavilor.

În timpul comunismului au fost construite terenul de joacă, teatrul de vară, calea ferată îngustă și grădina zoologică.

- Advertisement -

Grădina zoologică a fost inagurată sub conducerea directorului László Rend în 1964 și cuprinde 20 hectare în mijlocul pădurii din Platoul Cornești. Se găsesc peste 500 de animale, între care girafezebre și elefanți asiatici, care fac parte din 120 de specii. De-a lungul timpului au fost efectuate investiții în urma căruia a fost amenajată o semi-rezervație pentru urși și lupi pe o suprafață de 5 hectare, o semi-rezervație pentru ierbivorele europene pe o suprafață de 10 hectare, a fost construit un pavilion pentru feline, unul pentru păsările de baltă, reamenajându-se și lacul existent. A fost construit un pavilion african pentru adăpostirea girafelor, elefanților, a ierbivorelor africane, precum și s-au amenajat două padocuri aferenete pe o suprafață de 1,5 hectare fiecare

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img