Primăria lui Vanghelie OBLIGATĂ de instanță să își facă public bugetul

0
233

Primăria Sectorului 5 a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti să facă public bugetul local, decizia fiind luată într-un proces în care Centrul de Resurse pentru participare publică a reclamat lipsa de transparenţă a autorităţii locale şi refuzul constant de a-i pune la dispoziţie acest document.

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) a solicitat Primăriei Sectorului 5, în februarie 2014, informaţii cu privire la bugetul local. Deşi conform Legii 544/2001 aceste informaţii ar trebui să fie publice şi oferite din oficiu, în cazul Sectorului 5, bugetul pe anul 2014 a fost ţinut departe de ochii cetăţenilor, arată miercuri CeRe, într-un comunicat de presă.

CeRe, sprijinită de cetăţeni şi organizaţii care au susţinut demersul, a încercat timp de şapte luni să obţină bugetul local al Sectorului 5, iar pentru că nu a primit niciun răspuns, în septembrie 2014 a formulat o plângere la Tribunalul Bucureşti.

În 17 martie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea şi a obligat Primăria Sectorului 5 să comunice informaţiile solicitate de CeRe, în termen de 30 de zile de la rămînerea definitivă a sentinţei.

„Dincolo de importanţa transparenţei instituţiilor publice, de democraţie şi de respectarea legii, faptul că de un an şi jumătate Primăria Sectorului 5 a refuzat constant să facă public bugetul local este un act de-a dreptul sfidător. Banii publici ar trebui cheltuiţi şi planificaţi în văzul lumii, aşa că a pune la dispoziţia publicului bugetele în format deschis este o obligaţie pe care instituţiile ar trebui să o respecte, iar pe care noi, cetăţenii, să o urmărim şi să o cerem să fie respectată. Precendentul creat astăzi este important pentru că va da încredere oricărui cetăţean să nu se resemneze atunci când instituţiile publice îşi fac de cap şi încalcă legea”, a declarat Lavinia Chiburţe, coordonatorul Programului de Asistenţă în Advocacy al CeRe.

La începutul anului 2014, CeRe a solicitat tuturor primăriilor de sector informaţii despre bugetele pe care le administrează, se mai arată în comunicatul citat.