spot_img
8.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăhighlightPrim vicepreședintele PMP: Nu sunt de acord cu Băsescu, Udrea nu mai...

Prim vicepreședintele PMP: Nu sunt de acord cu Băsescu, Udrea nu mai există pentru PMP

-

N-aș spune că declarațiile (n.red-despre justitie) lui Traian Băsescu sunt reprezentative pentru partid sau că ar fi asumate de PMP. Niciodată președintele Băsescu, atunci când a atacat politic, nu a spus că o face în numele PMP. Nu cred că președintele vrea să vorbească în numele partidului, afirmă într-un interviu acordat cotidianului România Liberă Prim-vicepreședintele PMP, eurodeputatul Siegfried Mureșan.

- Reclama -

Totodată în interviul citat, Mureșan afirmă că Elena Udrea nu mai există pentru PMP.

- Advertisement -

Unii au susținut-o din convingere, alții au fost pătimași, câțiva o mai susțin și azi, dar sunt probabil în jur de 5 la sută din PMP, afirmă primvicepreședintele PMP.  Pentru mine e evident că dl Cristian Diaconescu ar fi fost un candidat foarte bun, care ar fi obținut un scor onorabil, scor care fi putut fi o bază bună de pornire pentru construcția partidului. În august 2014, în PMP a fost majoritate în favoarea candidaturii Elenei Udrea. După alegerile prezidențiale, tot o majoritate, covârșitoare, a înțeles că această candidatură a Elenei Udrea a fost o greșeală. Un om politic trebuie să simtă oamenii, să înțeleagă ce cred despre el. Oamenii care au fost în jurul ei, care nu vor fi niciodată suspectați de fapte de corupție, spun că a făcut lucruri bune ca ministru, dar în percepția oamenilor ea are o cu totul altă imagine. În noiembrie 2014, după prezidențiale, majoritatea celor din PMP credeau că a fost o eroare această candidatură, mai spune Mureșan.

FRAGMENTUL DIN INTERVIUL ACORDAT DE SIEGRIED MUREȘAN COTIDIANULUI ROMÂNIA LIBERĂ ÎN CARE SE REFERĂ LA DECLARAȚIILE LUI TRAIAN BĂSESCU DESPRE JUSTIȚIEI ȘI PMP

- Advertisement -

În acest caz nu credeți că PMP ar trebui să se disocieze de declarațiile fostului președinte Băsescu, pentru a nu exista confuzii?

S.M.: Noi, de la începutul existenței noastre ca partid, am spus că milităm pentru statul de drept, pentru o justiție puternică și independentă.

În percepția publică, imaginea partidului dvs. se suprapune peste cea a lui Traian Băsescu.

S.M.: Așa e. Chiar dacă președintele nu face aceste declarații în numele PMP și nu-și dorește ca partidul să fie asociat cu declarațiile pe care le face, suprapunerea există. Aveți dreptate fiindcă a spus că este partenerul nostru și noi suntem partenerul lui. Ne-am asumat acest parteneriat și e evident că această legătură între PMP și Traian Băsescu se face. Pe de altă parte, ultima dată când domnia sa a participat la o întâlnire cu noi a fost pe 22 martie la Timișoara, unde a spus că-și dorește un stat în care politicienilor să le fie frică de politicieni, și nu procurorilor să le fie frică de politicieni.  Eu mă regăsesc în această declarație. Atunci când cei care încalcă legea nu mai dorm bine noaptea înseamnă că justiția funcționează pentru toți, acesta este pentru mine un stat de drept, nu un stat polițienesc.

În acest caz, PMP ar trebui să se despartă de ceea ce spunea fostul președinte, care vorbea despre excesul procurorilor în ceea ce privește arestările preventive, despre posibilitatea condamnărilor nedrepte, ori când susținea că șefa DNA și cea a Înaltei Curți sunt exponentele unui “mod răvășit” de a face justiție?

S.M.: Nu știu. PMP trebuie să-și spună părerea, că instituțiile statului trebuie să funcționeze, să fie puternice și independente, iar progresul înregistrat în ultimii 10 trebuie să fie ireversibil. Nu mi se pare că atunci când un fost ministru acuzat de corupție este dus în cătușe ar fi un abuz prea mare. Se vede acest lucru și în alte state, în Portugalia fostul premier Socrates sau în alte state unde doar bănuielile exprimate asupra lor îi face să părăsească politica. Fostul șef al FMI acuzat de viol, chiar dacă în cele din urmă s-a ajuns la concluzia că acuzațiile nu au fost valabile, cariera lui politică și internațională s-a sfârșit, foști miniștri germani care și-au pierdut portofoliile în urma unor acuzații de plagiat.

Sunteți dezamăgit de ultimele evoluții ale fostului președinte?

S.M.: Nu. Observ ce face, încerc să înțeleg și, cum v-am spus la ultima întâlnire cu partidul, Traian Băsescu a avut un discurs în favoarea statului de drept și a vorbit despre temele care ar trebui să se transforme în priorități ale României. Analizează mai calificat decât orice alt lider român toate aceste lucruri, de la sănătate la geopolitică. În cei zece ani în care a fost președinte m-am regăsit în majoritatea deciziilor mari pe care le-a luat. Mă gândesc acum că are mai multă experiență decât am eu, mai multe informații și de aceea cred că e cel mai în măsură să-și argumenteze pozițiile. Eu, ca cetățean român, cred că e nevoie de lupta anticorupție exact cum se întâmplă acum. Sunt mai îngrijorat de un elev care merge pe jos la școală mai mulți kilometri decât de soarta oricărui om politic român acuzat de corupție căruia i s-au pus cătușe.

În acest caz, socotiți că parteneriatul dintre PMP și Traian Băsescu trebuie să continue?

S.M.: Socotesc că PMP trebuie să-și  întoarcă fața spre viitor, să aibă răspunsuri la grijile oamenilor. Să vorbim despre politici, despre soluții. Partidul trebuie să devină convingător. Traian Băsescu s-a poziționat corect în interiorul PMP, iar atunci când a făcut atacurile despre care ați menționat a avut grijă să nu afecteze partidul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img