spot_img
18.3 C
București
duminică, octombrie 1, 2023
AcasăhighlightPrim vicepreședintele Comisiei Europene: Ce observăm este că justiţia în România nu...

Prim vicepreședintele Comisiei Europene: Ce observăm este că justiţia în România nu poate să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale

-

Comisia Europeană va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, în cadrul dezbaterii din Comisia LIBE a PE privind situaţia din România.

- Reclama -

„Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (…) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale”, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European privind situaţia din România.

Oficialul european a precizat că se afla chiar în România în ziua anunţului DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta.

Timmermans a reamintit că, aşa cum a arătat şi ultimul raport MCV, „România a făcut progrese considerabile în eforturile sale de consolidare a statului de drept şi în lupta anticorupţie, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile”.

„Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi – am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât şi din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separarării puterilor în stat în România. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei”, a spus prim-vicepreşedintele Comisiei.

El a avertizat că, dacă există amendamente care ar trebui să fie discutate cu factori din sistemul judiciar, acest lucru trebuie făcut.

Totodată, el a spus că a vorbit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi le-a trimis şi scrisori, în care le-a semnalat că CE va fi foarte atentă pentru a fi sigură că nu există un atac la adresa justiţiei.

„După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei”, a adăugat Frans Timmermans.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img