Home Dezvaluiri Prietenul lui Iohannis percheziționat de DIICOT cu sprijinul SRI/ O anchetă lăsată...

Prietenul lui Iohannis percheziționat de DIICOT cu sprijinul SRI/ O anchetă lăsată de Alina Bica revine

0

Procurorii DIICOT Oradea și ofițeri de poliție judiciară au efectuat joi 32 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Cluj, Bihor, Galați și Alba, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor distribuitori de materiale de construcții, Ambient SA, Arabesque, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL și Okapi SRL, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani.

Distribuitorul de materiale de construcţii şi bricolaj Ambient Sibiu, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din acest sector, construită de Ioan Ciolan, unul din prietenii familiei Iohannis, şi-a cerut intrarea în insolvenţă acum câteva luni. Compania a înregistrat anul trecut un declin de 20% al vânzărilor, care au coborât sub 500 mil. lei.

După ce a câștigat alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a sarbatorit  alături de câţiva prieteni apropiaţi, la reşedinţa sa din Sibiu. Printre invitaţi s-a numărul şi omul de afaceri Ioan Ciolan, acţio­narul majoritar al companiei de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii Ambient.

ciolanbunCompania a fost anchetată de DIICOT sub conducerea Alinei Bica. La o lună după începerea anchetei, Alina Bica a fost arestată.

Businessul Ambient, fondat de Ciolan la începutul anilor ’90, a trecut printr-un amplu proces de restructurare în ultimii ani, care a implicat diverse mă­suri pentru reducerea gradului de îndatorare. Anul trecut, Ciolan şi-a diminuat participaţia deţinută în cadrul Ambient la 70%, după ce a cedat un pachet de acţiuni unui fond de investiţii controlat de BCR, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 mil. euro.

Reţeaua Ambient, concentrată pre­ponderent în zona Transilvaniei, nu­mă­ră 12 unităţi în prezent.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2011 — 2014, reprezentanții societăților menționate împreună cu administratori ai unor firme tip „fantomă” au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat.

Anchetatorii susțin că operațiunile de achiziție/livrare declarate sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacționare succesivă în lanț, încercându-se astfel disimularea realității fiscale prin crearea unei aparențe privind existența unor operațiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că societățile comerciale de tip „fantomă” interpuse în lanțul evazionist au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor, cât și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajați, nu au depus la termene toate declarațiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență.

S-a mai reținut că, după încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților „fantomă”, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat se ridică la 50.029.306 lei.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobile Cluj.

De asemenea, acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Ad

Exit mobile version