spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăAnalizePreviziunea sumbră a lui Elon Musk: Inteligența artificială va crea un tiran...

Previziunea sumbră a lui Elon Musk: Inteligența artificială va crea un tiran nemilos și nemuritor

-

Celebrul şi carismaticul Elon Musk, implicat, printre altele, în cercetare şi inovare tehnologică de ultimă generaţie atât în proiecte pentru explorări şi colonizare spaţială prin compania SpaceX, cât şi în domeniile energiilor regenerabile nepoluante şi al automobilelor electrice fără şofer, lansează un nou avertisment cu privire la pericolul reprezentat de dezvoltarea rapidă şi în absenţa unor reglementări clare a sistemelor de inteligenţă artificială (AI), susţinând că, în viitorul apropiat omenirea s-ar putea confrunta cu pericolul reprezentat de o dictatură a inteligenţei artificiale, un tiran nemilos şi mai ales nemuritor, conform unui material publicat de Live Science, transmite Agerpres.

Dacă suntem chemaţi să ne gândim la cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii, probabil că primele imagini care ne vin în minte sunt cele ale lui Hitler şi Stalin. Ei bine, să ne imaginăm că unul dintre cei doi nu ar fi deloc uman, ci o reţea de milioane de calculatoare interconectate de pretutindeni din lume. Un astfel de dictator digital ar avea acces în orice moment la orice informaţie existentă în bazele de date despre orice om din trecut sau prezent. Un astfel de sistem AI, capabil de milioane de calcule într-o fracţiune de secundă, va controla economia globală şi sistemele militare cu un nivel de autonomie la care Hitler sau Stalin, care aveau armate de consilieri şi oameni de încredere, nici nu ar fi putut visa. Iar cel mai de temut atribut al unui astfel de sistem AI care ar ajunge să conducă omenirea este că nu va muri niciodată, a spus el.

Acest dictator digital nemuritor, conform lui Elon Musk, fondatorul companiilor Tesla and SpaceX, reprezintă încununarea unuia dintre cele mai sumbre scenarii care pândesc omenirea dacă dezvoltarea inteligenţei artificiale va continua nereglementată corespunzător.

„Ne îndreptăm rapid spre apariţia unei superinteligenţe artificiale care va depăşi cu mult orice inteligenţă umană. Şi cred că acest lucru este destul de evident”, susţine Musk în noul documentar despre inteligenţa artificială intitulat „Do You Trust This Computer?” (Ai încredere în acest calculator?), regizat de Chris Paine (care l-a mai intervievat pe Musk şi pentru documentarul „Who Killed The Electric Car?”). „Dacă o companie sau un grup mic de oameni reuşeşte să dezvolte o superinteligenţă artificială, ar putea prelua controlul asupra întregii lumi”, a adăugat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img