spot_img
5.2 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăAnalizeErdogan se ceartă cu ministrul rus de externe

Erdogan se ceartă cu ministrul rus de externe

-

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat marţi declaraţia ministrului de externe rus Serghei Lavrov cu privire la viitorul regiunii Afrin din Siria şi a afirmat că Ankara va decide ea însăşi asupra detaliilor restituirii acestei zone către poporul sirian, informează Reuters.

‘Ştim foarte bine cui o vom preda. Înainte de toate, să vorbim despre predarea de zone aflate sub controlul altor ţări în Siria către Siria’, a declarat Erdogan în faţa jurnaliştilor, respingând astfel afirmaţiile făcute de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

- Advertisement -

‘Atunci când va veni timpul, vom preda Afrinul personal poporului din Afrin, dar timpul când acest lucru se va întâmpla depinde de noi, noi vom decide aceasta, nu domnul Lavrov’, a spus preşedintele Turciei.

Serghei Lavrov a declarat luni că cea mai uşoară cale pentru normalizarea situaţiei din Afrin este de a aduce zona înapoi sub controlul guvernului sirian, a informat agenţia de presă rus Interfax.

- Advertisement -

Chiar dacă Turcia colaborează atât cu Rusia, cât şi cu Iran în vederea reducerii violenţelor în Siria, Ankara a cerut de nenumărate ori ca preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să se retragă din funcţie şi i-a susţinut pe insurgenţi împotriva lui. Principalii susţinători ai lui Assad sunt Rusia şi Iranul.

Turcia a demarat o campanie militară pentru a-i alunga pe combatanţii kurzi din Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) din regiunea Afrin, situată în nord-vestul Siriei, în timp ce forţele aeriene ruse şi miliţiile susţinute de Iran au sprijinit ofensivele armatei siriene din regiunile Idlib şi Ghouta.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat la rândul său că Afrinul ar trebui să fie predat armatei siriene.

Turcia consideră YPG, care sunt susţinute de SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), drept organizaţie teroristă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img