România liberă de astăzi a fost concepută la Timişoara, László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) are merite incontestabile privind redobândirea libertăţii României şi destrămarea dictaturii opresive – a declarat Tamás Sulyok, sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia din 1989, în cadrul serii de gală organizate la Centrul Reformat „Noul Mileniu” din Timişoara.
Preşedintele a spus că experienţa libertăţii a început atunci când timişorenii – maghiari şi români laolaltă – au apărat o familie maghiară, au format un zid pentru a proteja un pastor maghiar, lansând astfel un proces care a dărâmat statul terorii instaurat de asupritorul Nicolae Ceauşescu, şi astfel a căzut regimul comunist inuman.
El a arătat că László Tőkés, ca pastor timişorean, a început deja cu câţiva ani în urmă să construiască comunitatea, să vorbească „pentru cei care nu puteau vorbi şi în numele celor care nu îndrăzneau să vorbească”. Atitudinea sa curajoasă, francheţea sa a atras şi atenţia altora, biserica reformată din centrul oraşului a devenit un loc de pelerinaj, nu numai o comunitate a reformaţilor şi nu numai a maghiarilor, deoarece a îndrăznit deja să ţină piept chiar şi poliţiei secrete comuniste, faimoasei Securităţi.
Preşedintele a precizat: poziţia curajoasă a lui László Tőkés a fost cea care i-a unit pe timişoreni, rezistenţa sa fermă a fost declanşatorul revoltei care a măturat dictatura. „După decenii de teroare şi opresiune, oamenii şi-au recăpătat demnitatea. Dar suntem şi mai aproape de adevăr dacă spunem: s-au regăsit unii pe alţii. Vecinul cu vecinul, studentul cu muncitorul, românul cu maghiarul, reformatul cu catolicul, ortodoxul cu baptistul şi viceversa” – a reamintit Tamás Sulyok.
El a subliniat că deşi există multe puncte negre în istoria comună a României şi Ungariei, ar fi o greşeală să ne concentrăm doar pe acestea. Cele două popoare şi-au trăit istoria nu numai unul lângă altul, ci de multe ori împreună, un moment remarcabil al acestei unităţi fiind solidaritatea, poziţia curajoasă a românilor şi maghiarilor în Timişoara anului 1989. „Libertatea este comună. Nu există în mod separat libertate românească şi libertate ungurească” – a afirmat Tamás Sulyok, adăugând: comunitatea, solidaritatea, coeziunea nu au alternative.
„Idealul de la Timişoara ne învaţă că este de datoria noastră să luptăm pentru dreptate, să facem întotdeauna ceea ce putem. Nu putem permite să fim reduşi la tăcere” – a subliniat şeful statului ungar în cadrul comemorării.