Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promulgat duminică o nouă lege de amnistiere care se aplică atât deţinuţilor de drept comun, persoanelor acuzate de complicitate la ”terorism” cât şi dezertorilor din armată, relatează AFP.
Această ”amnistie generală” nu este prima decretată de şeful statului de la declanşarea conflictului în Siria, în 2011, odată cu reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie.
Preşedintele Assad ”a promulgat duminică un decret-lege (…) care acordă o amnistie generală pentru infracţiunile comise înainte de 14 septembrie 2019”, potrivit agenţiei oficiale Sana, care a publicat textul legii.
Legea îi vizează în special pe unii deţinuţi acuzaţi de infracţiuni cuprinse într-o lege din iulie 2012 privind ”terorismul”, terminologie folosită de regulă de către autorităţi împotriva rebelilor şi militanţilor anti-regim.
Decretul prevede graţierea celor acuzaţi de participarea la un ”complot” sau care nu au denunţat un act ”terorist”, potrivit termenilor acestei legi.
Amnistia îi vizează, de asemenea, pe dezertorii din armată care s-ar preda justiţiei după adoptarea decretului – în trei luni dacă sunt în Siria, şase luni dacă locuiesc în străinătate.
Autorii răpirilor, dacă îşi eliberează victima fără compensaţie într-o lună, vor fi de asemenea graţiaţi.
Legea prevede, de asemenea, reduceri de pedeapsă, cu unele excepţii: pedeapsa cu moartea poate fi transformată în muncă forţată pe viaţă, munca forţată pe viaţă în 20 de ani de muncă forţată şi închisoare pe viaţă în 20 de ani de închisoare, potrivit textului.
Condamnaţii care suferă de o boală incurabilă şi au peste 75 de ani pot beneficia de amnistie.
Pe de altă parte, persoanele condamnate la moarte ale căror acţiuni au cauzat decesul uneia sau mai multor persoane nu pot beneficia de această lege de amnistiere.