Președintele Serbiei susține că protestele violente de la Belgrad nu au fost împotriva restricțiilor pentru coronavirus, ci orchestrate de ”servicii secrete străine”. Aleksandar Vučić: Nu plec miercuri seară la Paris. Voi sta în clădirea Președinției pentru a arăta că nu îmi este frică

0
106

Noaptea trecută la Belgrad a fost cea mai brutală violență politică din ultimii ani, a declarat președintele Serbiei Aleksandar Vučić, cu ocazia demonstrațiilor de aseară de la Belgrad și a subliniat că, deși unii au încercat să justifice protestul cu o poveste despre coronavirus, a fost evident un protest politic agresiv, care nu a fost anunțat, deci ilegal, transmite TV Voivodinaa.

Vučić a spus că în ultimii opt ani, spre deosebire de vremurile anterioare, Serbia a respectat pe deplin libertatea de a se aduna, demonstrațiile, libertatea unei exprimări și opinii diferite și nu a pus niciodată în pericol acest drept al cetățenilor săi.

Beograd, 8. jula 2020 – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se naciji. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Președintele Vučić a declarat astăzi că este clar că demonstrațiile de la Belgrad au fost influențate nu numai de un criminal, ci și de un factor străin.

„Acea adunare politică a fost bine organizată. Au eșuat unele dintre serviciile noastre de securitate. Am văzut mai târziu că există o influență nu numai a unui factor criminal, ci și a unui factor străin, adică a serviciilor străine”, a explicat el în adresarea sa către cetățeni.

”Cinci mașini de poliție au fost incendiate, 43 de polițiști au fost răniți, iar unul are o fractură de craniu”, a spus Vučić, arătând fotografii cu rănile suferite de polițiștii.

Președintele Vučić a declarat astăzi că Serbia nu va permite nimănui, nici în țară, nici în străinătate, să pună în pericol pacea și stabilitatea statului.

Președintele Vučić a declarat că nu va pleca diseară la Paris, ci va pleca mâine pentru o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron și, după cum spune el, va petrece noaptea în clădirea Președinției, pentru a le arăta celor care au anunțat proteste și în această seară că nu îi este frică.

”Nu mai sunt paturi libere în spitalele noastre, vom deschide noi spitale”, a spus preşedintele Vucic într-un mesaj către naţiune. El a acuzat de asemenea organizaţii de extremă dreapta şi unii ”ofiţeri de informaţii” regionali, pe care nu i-a precizat, că pun la cale revolte pentru ”a submina poziţia Serbiei”.

Ciocnirile de marţi seară între protestatari şi forţele de ordine au avut loc la câteva ore după ce preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat noi interdicţii de circulaţie în weekend în urma creşterii zilnice a numărului de cazuri de COVID-19. În urma violenţelor au fost răniţi 43 de poliţişti şi 17 protestatari, alţi 23 de protestatari fiind arestaţi.

Miercuri, Vucic a anunţat că a recomandat guvernului şi autorităţilor sanitare să nu instituie totuşi aceste interdicţii. Dar guvernul va prezenta joi un nou set de măsuri sanitare.

Partidele sârbe de opoziţie şi activiştii au anunţat noi proteste la Belgrad pentru miercuri seară.