spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăAnalizePreședintele Serbiei anunță că îi va apăra pe sârbii din Bosnia Herțegovina...

Președintele Serbiei anunță că îi va apăra pe sârbii din Bosnia Herțegovina în ciuda presiunilor Occidentului

-

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a întâlnit vineri la Belgrad cu Milorad Dodik, membru din partea Republicii Sprska al preşedinţiei tripartite a Bosniei-Herţegovina, transmite Tanjug conform Agerpres.

‘Relaţiile dintre Serbia şi Republika Srpska nu au fost niciodată mai puternice şi nimeni nu va putea niciodată să le perturbe’, a scris Vucic într-o postare pe Instagram, care a inclus şi o fotografie de la întrevederea cu Dodik.

- Advertisement -

Potrivit lui Vucic, au fost discutate toate subiectele importante, a fost înţeleasă gravitatea situaţiei în care se află sârbii în prezent, şi s-a convenit ca Serbia să sprijine Republica Srpska (entitatea sârbă a Bosniei) economic şi în toate celelalte domenii.

‘Pacea şi stabilitatea în regiune sunt un interes esenţial al Serbiei şi (Republicii) Srpska, la fel cum este o viziune unificată asupra afacerilor politice cu însemnătate pentru Balcanii de Vest, ca şi pentru Europa’, a adăugat şeful statului sârb.

- Advertisement -

La rândul său, Dodik i-a spus lui Vucic că el personal şi Republika Srpska se află sub o presiune majoră în contextul situaţiei politice interne din Bosnia-Herţegovina, în timp ce Vucic a afirmat că Serbia nu a acceptat şi nu va accepta implementarea puterilor de la Bonn (puterile discreţionare de care dispune Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia, n. red.) ori a unor sancţiuni împotriva conducerii Republicii Srpska.

Serbia va acorda în continuare asistenţă locuitorilor Republicii Srpska, respectând în acelaşi timp integritatea acesteia în cadrul Bosniei-Herţegovina, a subliniat Vucic.

Cei doi lideri au convenit ca guvernele Serbiei şi Republicii Srpska să aibă o şedinţă comună la Banja Luka după constituirea unui nou guvern la Belgrad în urma recentelor alegeri.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img