Home Analize Președintele PSD Satu Mare Mircea Govor a obținut un rezultat rușinos la...

Președintele PSD Satu Mare Mircea Govor a obținut un rezultat rușinos la președinția CJ Satu Mare. 4000 de voturi sub scorul politic al PSD SM

0

Desfășurate într-o atmosferă tensionată, alegerile din 2024 de la Satu Mare au fost marcate de structura etnică și interesele politico-financiare locale. Marele beneficiar al acestei situații, fără a recunoaște acest fapt, este UDMR. Cu gesturi care au favorizat clar minoritatea maghiară și cu un aparat de propagandă care a lucrat atât la suprafață cât și în structura internă, care conține canale de comunicare adânci, UDMR a reușit să își mobilizeze electoratul pe care l-a speriat cu adversarii politici și l-a periat cu gesturile pro-maghiare. Iar când omul, respectiv alegătorul de etnie maghiară, simte că are ceva de pierdut, și anume avantajele pe care le are de pe urma conducătorilor săi, nu mai contează dacă aceștia își trag grosul din bani publici sau că lucrările sunt de utilitate și calitate îndoielnică. Astfel, UDMR obține un scor istoric zicem noi, din punct de vedere procentual, și reușește să pună mâna pe mare parte din județ și pe cele două municipii. Dacă ne uităm pe harta județului putem vedea că verdele domină clar iar puținele zone unde verdele nu este prezent sunt împărțite de ceilalți participanți la alegeri. UDMR va avea 24 de primării și 14 consilieri județeni. La consiliile locale din municipii și-a asigurat majoritatea simplă neavând nevoie de nici un aliat, se spune într-o analiză publicată de Reporter SM.

ANALIZA REPORTER SM:

Ne este greu să spunem cine este pe locul doi, având în vedere faptul că rezultatele obținute de PSD și PNL sunt destul de apropiate și subiective. Cum votul la Președinția Consiliului Județean și cel la Consiliul Județean sunt considerate vot politic, vom merge pe mâna celui care s-a clasat la o diferență mai mare in unul dintre cele două clasamente. Aflat la o distanță de aproape 12.000 de voturi față de următorul clasat, președintele PNL a ocupat locul doi adunând aproape 40.000 de voturi. 

Considerat adevăratul opozant al UDMR, acesta a reușit să fie o locomotivă pentru partidul său care a obținut cu 10.000 de voturi mai puțin. Este adevărat că o parte dintre aceste 10.000 de voturi au venit dinspre AUR dar scorul obținut de SOS ne indică faptul că nu toți simpatizanții AUR au ascultat îndemnul președintelui Simion. PNL va avea, se pare, 7 consilieri județeni și se va situa cel mai probabil în opoziție, lucru asumat încă de câțiva ani. Ce este un alt plus față de PSD este faptul că a obținut 20 de posturi de primar și dacă luăm în calcul primăriile unde s-a reusit o alianță cu cei de la PSD, putem vorbi de altele două. Dar pe acelea este corect să nu le contabilizăm la nici unii. Rezultatul la Municipiul Satu Mare poate fi considerat onorabil având în vedere faptul că din dorința de a demonstra disponibilitatea pentru unitate, PNL a decis să nu nominalizeze candidat la Primăria Municipiului. 

Pe locul 3, spunem noi, se află PSD, care deși a beneficiat din plin de valul național nu a reușit să se impună în fața PNL. Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Satu Mare a scos un scor cu 12.000 mai mic decât cel al PNL iar la Consiliul Județean doar sistemul de redistribuire face ca PSD să aibă un consilier în plus ajungând la 8. 

În plus, Mircea Govor a scos un scor cu 3500 mai mic decât partidul la Consiliul Județean, fiind practic o povară pentru acesta. 

Mircea Govor este singurul președinte din județ care a scos un scor sub scorul partidului, semn că simpatizanții PSD nu se simt deloc confortabil cu el și înțelegerile făcute cu UDMR. Asta, deși, el se prezintă ca fiind unul dintre câștigătorii acestor alegeri.

La nivel de mandate de primari diferența față de PNL este uriașă, PSD avand doar 13 mandate, dintre care două obținute de candidați racolați recent din PNL. Repetăm, cele două mandate obținute la Tășnad și Căuaș, cu ajutorul PNL nu le vom cuantifica la nici una dintre formațiunile amintite. Trebuie să amintim și faptul că la municipiul Satu Mare, chiar dacă a beneficiat de o “locomotivă” în persoana candidatului la primărie, fostul prefect, nu a reușit să obțină decât un număr de consilieri cu 1 mai mare decât PNL.

Ajutat masiv de valul național, AUR Satu Mare a reușit să ocupe locul 4, intrând în consiliul județean cu 3 consilieri și în cel local al municipiului Satu Mare cu 1 consilier, ratând al doilea mandat din cauza listei incomplete depuse de conducerea, incompetentă spunem noi, partidului. Cu o echipă de candidați formată ad-hoc, AUR a reușit să securizeze valul național care, raportat la structura etnică a județului, este de aproape 10%.

Marele învins putem spune că este USR. Obligați să meargă în tandem cu PMP, și fără Forța Dreptei (cel mai probabil pentru a face jocurile UDMR), cei de la USR nu au reușit nici măcar să facă pragul electoral la Consiliul Județean iar la Primăria Municipiului au fost taxați pentru faptul că nu au făcut alianță cu PNL iar voturile liberalilor care nu au avut opțiunea unui candidat propriu la primărie nu s-au reflectat în voturile obținute de candidaul USR decât parțial. Cu doi consilieri locali la Municipiul Satu Mare și un singur primar în județ, USR este partidul care a coborât cel mai mult sub așteptările de dinaintea alegerilor. 

Dacă tot suntem la capitolul așteptări, Forța Dreptei nu se situa printre favoriți deși se prezenta înaintea alegerilor cu candidați experimentați care veneau din PNL și care promiteau un rezultat bun. Se pare totuși că votanții liberalilor sătmăreni nu văd cu ochi buni traseismul politic și i-au ignorat, astfel că Forța Dreptei, în afară de câțiva consilieri locali răzleți nu reușește să obțină nici un mandat de primar sau de consilieri județeni. De remarcat faptul că fostul viceprimar PNL, transferat la Forța Dreptei, nu a reușit să adune decât 1189 de voturi, acesta fiind considerat de colegii săi un trădător în favoarea UDMR strict pentru interesul personal.

Acestea au fost alegerile locale din 2024. Urmează cele parlamentare. Multe nu se vor întâmpla până atunci dar după, ne așteptăm ca tandemul UDMR-Govor să își pună în aplicare planurile pentru care au investit atât efort și bani.

suntem curioși cum vor explica “recompensa” dată de UDMR PSD-ului, și anume două posturi de vicepreședinți și 3 de viceprimari la Municipii. Pentru că e clar că UDMR nu are nevoie de aliați în consilii iar dacă e să vorbim de reprezentarea românilor în aceste foruri de conducere, parcă liberalii sunt, dacă nu egali, mai mulți… 

Altfel, nu putem vorbi decât despre o premiere a serviciilor prestate de către Mircea Govor UDMR-ului.

Ad

Exit mobile version