Home Analize Președintele Parlamentului Ungariei la primă slujbă în limba maghiară din Biserica Neagră...

Președintele Parlamentului Ungariei la primă slujbă în limba maghiară din Biserica Neagră din Brașov: Negarea creştinismului şi anticreştinismul ucid Europa

0

De 2000 de ani creştinismul menţine în viaţă Europa, însă negarea creştinismului şi anticreştinismul ucid Europa, a declarat, vineri, László Kövér, Preşedintele Parlamentului ungar, în Biserica Neagră din Braşov, unde a avut loc pentru prima dată o slujbă în limba maghiară, transmite agenția maghiară de știri MTI.

László Kövér, care asigură înaltul patronaj al celui de-al doilea pelerinaj al ceangăilor maghiari din Ţara Bârsei şi Pământul Crăiesc (Ţara saşilor), a ţinut un discurs la evenimentul de deschidere al programului care se derulează pe parcursul mai multor zile la Braşov.

“Creştinismul a fost leagănul cultural şi politic al naţiunilor şi statelor din Europa, inclusiv al maghiarilor, germanilor şi românilor. În consecinţă, negarea creştinismului şi anticreştinismul va reprezenta un sicriu cultural şi politic pentru noi toţi”, a explicat politicianul.

Acesta a vorbit despre respectul reciproc care a existat între Johannes Honterus, polihistor umanist sas transilvănean şi reformator luteran, şi regele catolic maghiar Szapolyai János (Ioan Zapolya). Preşedintele Parlamentului ungar a explicat că şi acest lucru demonstrează că motto-ul Uniunii Europene adoptat în anul 2000, “Unitate în diversitate”, a fost deja cu 500 de ani în urmă o “realitate vie” în Transilvania.

În acest vârtej de diversitate de popoare, limbi, culturi şi religii, creştinismul a fost întotdeauna factorul unificator, a explicat politicianul. Acesta a amintit că, în anul 1542, a avut loc prima slujbă în limba germană în Biserica Neagră a evanghelicilor saşi din Braşov şi a spus că este onorat să poată participa la prima slujbă în limba maghiară în cea mai mare biserică gotică a regiunii, de care saşii, maghiarii şi românii deopotrivă sunt mândri, pe bună dreptate.

La invitaţia venită din partea gazdelor, László Kövér a considerat că motivul prezenţei sale constă şi în utilitatea liderilor laici europeni de a se exprima în bisericile creştine europene şi a liderilor bisericilor creştine europene în parlamente împotriva “pericolului letal de înstrăinare a modului de viaţă european faţă de rădăcinile sale creştine”.

În Europa, creştinismul nu este doar o religie, ci şi un mod de a fi, fără a cărui vitalitate continentul ar fi un concept geografic gol, a subliniat politicianul. Acesta a mai adăugat că fiecare trebuie să decidă dacă doreşte să îşi folosească forţele şi mijloacele de care dispune pentru a păstra creştinismul sau pentru a-l distruge.

“În ultimă instanţă, tot ceea ce se întâmplă astăzi în Europa şi cu Europa în domeniul politic, economic, financiar, social şi cultural se reduce la această întrebare: noi, europenii, vom păstra modul nostru de viaţă creştin sau vom renunţa la el?”, a declarat preşedintele Parlamentului ungar. Acesta a subliniat că baza unităţii europene trebuie să fie modul de viaţă creştin, care uneşte diversitatea religioasă, naţională, lingvistică şi constituţională a continentului şi cu ajutorul căruia pacea şi prosperitatea pot fi întotdeauna restabilite.

“Noi, ungurii, dorim pentru vecinii noştri şi pentru toate popoarele europene acelaşi lucru pe care îl dorim pentru noi înşine: un stat naţional cu simţul responsabilităţii naţionale, dar întotdeauna pregătit pentru o cooperare internaţională echitabilă, capabil să acţioneze în beneficiul cetăţenilor săi, democratic şi corect faţă de toate comunităţile naţionale aflate sub jurisdicţia sa, care poate ajuta Uniunea Europeană să renască, adică să se revină la rădăcinile sale, şi astfel să consolideze supravieţuirea modului nostru de viaţă creştin european”, a afirmat preşedintele Parlamentului ungar. În încheiere, acesta le-a urat celor prezenţi înţelepciune şi putere pentru a-şi păstra credinţa, naţiunea şi cultura pentru nepoţii lor.

“Scriem istorie”, a declarat Dezső Zoltán Adorjáni, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din România, care a organizat evenimentul. Înaltul prelat a explicat că, prin această slujbă specială, evanghelicii maghiari aduc un omagiu reformatorului transilvănean Johannes Honterus şi comemorează secole comune de istorie trăite alături de saşi. Evenimentul special a fost salutat şi de reprezentanţii Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România (credincioşii luterani de limbă germană), gazda evenimentului, iar părţi importante ale slujbei au fost rostite şi în limba germană.

În omilia sa, Péter Kondor, episcop evanghelic al Ungariei, a avertizat că pelerinajul nu este doar un dar, ci şi o sarcină de “a ne observa şi de a ne lua în serios unii pe alţii”.

István Koszta, episcop adjunct, a ţinut o prelegere despre Reforma de la Braşov şi din Ţara Bârsei. A reieşit că maghiarii din Ţara Bârsei au ales aceeaşi direcţie de Reformă ca şi saşii: în mai multe aşezări, predica s-a ţinut alternativ în biserici, şi în dialectul săsesc, şi în limba maghiară. După slujbă, participanţii au depus coroane de flori la statuia de lângă biserică a lui Honterus, venerat şi de maghiari ca reformator.

Pelerinajul evanghelic va continua în acest sfârşit de săptămână în satele cu ceangăi din Ţara Bârsei.

Ad

Exit mobile version