Politica UE dictată de Comisia Europeană în ultimii cinci ani a cauzat cel mai mare eşec din istoria Uniunii Europene, deoarece Europa a rămas serios în urma competitorilor săi în cursa economică globală, iar majoritatea cetăţenilor europeni trăiesc mai rău decât acum cinci ani – a subliniat marţi László Kövér, preşedintele parlamentului din Ungaria, în ultima zi a Conferinţei preşedinţilor parlamentelor din ţările membre ale Uniunii Europene, organizată în Palma, capitala Insulelor Baleare (Spania).
„Potrivit celebrului economist american Jeffrey Sachs, Bruxelles-ul este controlat de SUA. Dar eu ţin la zicala conform căreia, acolo unde viciul uman este o explicaţie suficientă, nu trebuie să căutăm alta mai complexă. Astfel, explicaţia pentru motivul eşecurilor este faptul că birocraţii de la Bruxelles impun răspunsuri ideologice la probleme economice” – a declarat László Kövér.
În discursul său, preşedintele legislativului ungar a pus întrebarea: de ce Uniunea Europeană nu este capabilă să răspundă politicilor energetice şi industriale ale Statelor Unite, prin care SUA obţine avantaje unilaterale faţă de aliaţii săi europeni. „De aceea, stimaţi colegi, pentru că actuala elită politică a UE de la Bruxelles este total incompetentă” – a afirmat el.
După cum a spus, tranziţia ecologică este marea provocare a prezentului şi a viitorului, totodată ea reprezintă şi o oportunitate. Câştigătorii viitorului vor fi acele ţări care o vor pune în aplicare rapid şi cu în mod rezonabil.
În opinia lui Lászó Kövér, birocraţii de la Bruxelles care stabilesc politica economică a UE au abuzat grav de politica de protecţie a climei în ultimii cinci ani, „ducând-o adesea până la absurd din punct de vedere economic”.
Acesta este motivul pentru care sprijinul social pentru obiectivele şi măsurile de protecţie a climei se reduce simţitor, aşa cum au demonstrat protestele agricultorilor din Europa din ultimele luni – a adăugat el.
Sectorul agricol, care asigură suveranitatea alimentară a europenilor, este distrus nu numai de „dumpingul de cereale şi alte produse de calitate îndoielnică” din Ucraina, ci şi de suprareglementarea de către Bruxelles, care poartă eticheta „verde” – a explicat preşedintele.
„În perioada următoare, Uniunea Europeană va putea reveni din nebulozitatea ideologică pe terenul solid al raţiunii economice doar dacă va ţine cont de dezvoltarea economică diferită şi de caracteristicile naţionale ale statelor membre, de capacitatea de rezistenţă a societăţii şi a sferei afacerilor, de competitivitate, precum şi de interesele populaţiei şi ale întreprinzătorilor” – a argumentat preşedintele parlamentului.
Evenimentul anual, care este cel mai înalt forum de cooperare între parlamentele naţionale din Europa, reuneşte reprezentanţii parlamentelor din 50 de ţări, dintre care cinci participă în calitate de candidate, iar alte nouă sunt invitate.
Următoarea conferinţă a preşedinţilor parlamentelor din statele membre ale UE va fi găzduită de Ungaria în luna mai a anului viitor.