Home Analize Președintele Parlamentului maghiar: Actuala elită politică a UE, care este deconectată de...

Președintele Parlamentului maghiar: Actuala elită politică a UE, care este deconectată de realitate şi de interesele poporului european, să nu distrugă Uniunea Europeană

0

Ungurii se aşteaptă ca actuala elită politică a UE, care este deconectată de realitate şi de interesele poporului european, să nu distrugă Uniunea Europeană – a declarat marţi preşedintele parlamentului ungar la Forumul Europei Centrale de la Dresda.

Luând cuvântul la evenimentul organizat de parlamentul Saxoniei, László Kövér a declarat: „noi, cei din Europa Centrală, suntem mult mai des puşi la punct cu privire la aşteptările Uniunii Europene faţă de noi, decât să ne întrebe ce aşteptăm noi de la Uniunea Europeană”. 

Ungurii se aşteaptă ca Uniunea Europeană să nu se transforme dintr-un proiect de pace într-un proiect de război, dintr-un proiect de democraţie într-un proiect de dictatură, dintr-un proiect de bunăstare într-un proiect de sărăcire şi ca Uniunea Europeană să nu se transforme într-o forţă politică anticreştină pe tărâmul a două mii de ani de cultură creştină europeană – a subliniat preşedintele parlamentului.

László Kövér a declarat: Uniunea înseamnă în primul rând state membre suverane şi egale, aliate în mod voluntar, prin urmare orice încercare de a submina suveranitatea statelor membre prin eludarea sau reinterpretarea normelor privind competenţa, stipulate în tratate, sau prin exercitarea presiunii pentru ca acestea să fie schimbate, sau prin intervenţia agresivă în afacerile interne ale statelor membre, nu numai că este ilegitimă, dar ameninţă cu incapabilitatea de a funcţiona sau cu dezintegrarea Uniunii. 

În discursul său, preşedintele legislativului a prezentat concepţia ungară privind „o Uniune Europeană mai bună”. Poziţia Ungariei este că trebuie eliminat din tratate obiectivul „unei unităţi tot mai strânse”, deoarece integrarea ar trebui să servească la realizarea libertăţii naţionale. 

Tratatul ar trebui să includă principiul fundamental conform căruia rădăcinile şi cultura creştină a Europei reprezintă baza integrării europene, să interzică continuarea îndatorării UE, să stipuleze neutralitatea politică şi ideologică a Comisiei Europene, precum şi importanţa abordării provocării demografice şi a sprijinirii familiilor. 

Competenţele care pot fi exercitate prin intermediul instituţiilor Uniunii Europene trebuie revizuite şi stabilite; reprezentanţii Parlamentului European trebuie să fie delegaţi de parlamentele naţionale, asigurând astfel o legitimitate politică autentică; parlamentele naţionale trebuie să fie capabile să împiedice legislaţia nedorită a Uniunii; iar guvernele statelor membre naţionale şi parlamentele naţionale să poată iniţia proceduri legislative în UE. 

Trebuie înfiinţată o armată europeană comună pentru a apăra Europa şi trebuie garantat prin tratat dreptul fiecărui popor de a decide cu cine vrea să trăiască în ţara sa. 

În cele din urmă, minorităţile naţionale indigene care trăiesc în UE trebuie să beneficieze de protecţie determinată prin tratate şi trebuie asigurată sprijinirea lor – a prezentat preşedintele parlamentului poziţia Ungariei. 

În acelaşi timp, el a remarcat că, în ciuda tuturor problemelor, UE constituie încă cel mai favorabil cadru internaţional pentru afirmarea şi protejarea intereselor naţionale ungare, iar el doreşte ca acesta să rămână la fel. 

Matthias Rössler, preşedintele parlamentului regional al landului Saxonia, a declarat că Forumul Europei Centrale – înfiinţat în 2011 de către un grup de diplomaţi, politicieni, intelectuali şi academicieni cehi, polonezi, slovaci, unguri, austrieci şi germani care s-au reunit la iniţiativa sa – a fost creat cu scopul de a modela dialogul între regiunile învecinate şi de a găsi răspunsuri central-europene la întrebările legate de Europa, precum şi de a consolida solidaritatea între societăţile civile.

Ad

Exit mobile version