spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizePreședintele influentului grup Valdai despre întâlnirea Xi-Biden: Mingea se află în terenul...

Președintele influentului grup Valdai despre întâlnirea Xi-Biden: Mingea se află în terenul Statelor Unite în soluționarea diplomatică a conflictului din Ucraina

-

Întâlnirea dintre președinții chinez și american, Xi Jinping și Joe Biden, din Bali din Indonezia nu a fost revoluționară, dar Xi i-a spus clar lui Biden că mingea se află în terenul Statelor Unite în soluționarea diplomatică a conflictului din Ucraina.

- Reclama -

Comentând rezultatul summitului chinezo-american de luni, Andrey Bystritsky, președintele Consiliului de administrație al Fundației Clubului de Discuții Valdai, a remarcat că întâlnirea nu a dat „nicio descoperire în relații”.

„Nu cred că a fost o întâlnire de referință. În opinia mea, nu s-a întâmplat nimic radical. Ambele părți și-au păstrat locul. Au propriile lor puncte de vedere asupra tuturor chestiunilor. Xi Jinping a remarcat în discursul său la congresul Partidului Comunist că China nu vrea controverse in lume.Dimpotriva, vor sa se respecte dreptul international, vor relatii bune, macar de lucru, intre toate tarile.Nu este beligeranta in retorica lui.Iar la intalnirea lor, liderii doar a remediat starea actuală a lucrurilor. Nimic inovator, dar nicio escaladare”, a spus el.

Potrivit expertului, Xi a profitat de această ocazie a unei întâlniri personale cu liderul SUA pentru a sublinia că Beijingul speră că SUA, NATO și Uniunea Europeană vor stabili un dialog cuprinzător cu Rusia pentru a rezolva situația din jurul Ucrainei. „Chinezii au spus deja că sunt în favoarea unei soluții politice a problemei ucrainene, pentru discuții. Și partea SUA este conștientă de această poziție chineză. Dar, pe de altă parte, este important pentru că China a subliniat că mingea este în mare parte în Statele Unite”, a spus el.

Cu toate acestea, el s-a abținut de la previziuni optimiste despre dacă poziția Chinei ar putea avea „o influență asupra americanilor” în această chestiune. „Sincer vorbind, nu sunt sigur”, a adăugat Bystritsky.

Biden și Xi s-au întâlnit la Bali înainte de summitul Grupului celor Douăzeci. Înainte de prima sa întâlnire offline cu liderul chinez, președintele SUA a spus că lumea se așteaptă ca „China și Statele Unite să joace un rol cheie în abordarea provocărilor globale de la schimbările climatice la insecuritatea alimentară”. Liderul chinez și-a exprimat speranța că vor putea face schimb de opinii asupra diferitelor aspecte ale relațiilor bilaterale. Discuțiile au durat mai bine de trei ore și jumătate.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img