spot_img
17.4 C
București
sâmbătă, septembrie 30, 2023
AcasăUncategorizedPreședintele din Sri Lanka a fugit. Protestatarii au ocupat palatul prezidențial și...

Președintele din Sri Lanka a fugit. Protestatarii au ocupat palatul prezidențial și fac baie în piscină: Preşedintele a acceptat să demisioneze săptămâna viitoare

-

Mii de protestatari din Sri Lanka au intrat în reședința din Colombo a președintelui țării, în cadrul unui protest provocat de criza economică fără precedent prin care trece țara. Imaginile obținute de BBC arată zeci de protestatari care fac baie în piscina lui Gotabaya Rajapaksa.

- Reclama -

Rajapaska a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial.

Zeci de mii de oameni protestează constant în Sri Lanka, deoarece țara se confruntă cu o inflaţie galopantă şi grave penurii de carburant, electricitate şi alimente.

Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a acceptat sâmbătă să demisioneze săptămâna viitoare, la câteva ore după ce fusese constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de mulţimea de protestatari şi după manifestaţii uriaşe la Colombo, provocate de criza catastrofală care afectează ţara, relatează AFP.

„Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie”, a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.

Doi apropiaţi ai preşedintelui demisionaseră fără să mai aştepte anunţul: şeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidenţial.

Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională.

Dar aceasta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanţilor, care în cursul serii i-au asediat reşedinţa, în absenţa lui, şi au incendiat-o, fără a răni pe nimeni.

Potrivit unei surse, preşedintele srilankez s-a îmbarcat la bordul unei nave militare, îndreptându-se spre apele teritoriale din sudul insulei.

Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img