Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a catalogat drept „periculoasă” atitudinea Germaniei faţă de extracomunitari, părând să conteste cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor şi propunând ţinerea imigranţilor 18 luni în centre speciale, pentru a fi monitorizaţi, transmite Mediafax.
CITIȚI ȘI:Deustche Welle: Șeful Consiliului UE o atacă pe Merkel pe la spate
Referindu-se la politicile cancelarului german, Angela Merkel, Donald Tusk a declarat: „Unii lideri politici cred că acest val de imigranţi este prea mare pentru a fi oprit. Sunt absolut sigur că putem spune că acest val de imigranţi nu este prea mare pentru a fi oprit. Dar această schimbare de abordare trebuie să fie expresia unui efort comun. Nu trebuie să fie doar abordarea unui singur lider… Cred că trebuie să aşteptăm o schimbare de atitudine, o detaşare de această politică periculoasă pentru aceste vremuri”.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat recent că viitorul Spaţiului Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată prin sistemul majorităţii calificate.
Donald Tusk a declarat, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că nu există o majoritate a statelor europene favorabilă cotelor obligatorii privind distribuirea refugiaţilor. „Nu există nicio majoritate în Europa în privinţa următoarei etape de relocare a refugiaţilor. Şi nu doar din cauza ţărilor central şi est-europene; sunt şi alte ţări”, a spus preşedintele Consiliului European.