spot_img
-0.2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizePreşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei: Germania are nevoie de V4

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei: Germania are nevoie de V4

-

- Reclama -

Acum este momentul solidarităţii pentru a dezvolta o viziune europeană comună, a declarat preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, din partea Fidesz, vineri, la Budapesta, la o conferinţă susţinută la Universitatea de Administraţie Publică din Ungaria (NKE).

- Reclama -

Conferinţa comună a Institutului pentru Studii Strategice din cadrul NKE şi a Fundaţiei Otto Habsburg s-a intitulat “Interese comune, valori comune? – Relaţia dintre Germania şi Grupul de la Visegrád (V4) într-o perioadă cu noi provocări”.

- Advertisement -

În discursul său de deschidere, Zsolt Németh a vorbit despre trei tipuri de relaţii de politică externă – central-europeană (în primul rând poloneză), ruso-ucraineană, respectiv germano-europeană. În opinia sa, în toate cele trei cazuri se poate observa o fază de “căutare de direcţie”, ceea ce conferă o actualitate aparte conferinţei.

Politicianul maghiar a subliniat că în ultimii zece ani, cooperarea dintre statele membre ale V4 (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) a adus atât succese politice, cât şi succese economice. În urmă cu zece ani, relaţia comercială dintre V4 şi Germania a putut fi caracterizată ca fiind una medie. S-a ajuns, apoi, la nivelul franco-german, iar mai apoi, la dublul acestuia. Acum a fost depăşit şi acest nivel, a adăugat Németh, subliniind că Germania este importantă pentru V4, însă acest lucru este valabil şi invers.

- Advertisement -

Potrivit lui Zsolt Németh, succesul V4 s-a datorat faptului că statele membre ale grupului s-au concentrat pe subiectele asupra cărora a existat un acord. Subiectele cu privire la care au existat diferenţe de opinii au fost lăsate la o parte – cum ar fi, de exemplu, relaţia cu Rusia. Preşedintele Comisiei de Politică Externă a parlamentului maghiar a spus că Ungaria are o poziţie consecventă cu privire la războiul din Ucraina. Aceasta este mai apropiată de poziţia germană, însă mai îndepărtată de cea poloneză şi anglo-saxonă, a explicat el.

Politicianul Fidesz a subliniat că premierul Viktor Orbán a spus, deja în prima zi de război, că agresiunea rusă “este inexplicabilă şi nejustificată”, şi că Guvernul Ungariei lasă la o parte rezervele pe care le are din cauza maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, şi va oferi ajutor Ucrainei. A menţionat, ca exemplu, faptul că Ungaria a furnizat Ucrainei 100 000 de litri de carburanţi şi că apoi au fost conectate şi sistemele de energie electrică ale celor două ţări. Ucraina primeşte, acum, o parte semnificativă a energiei sale electrice din partea Ungariei, a subliniat Zsolt Németh.

În plus, urmând cadrul european de pace stabilit de Uniunea Europeană, Ungaria oferă şi sprijin financiar Ucrainei. Ungaria nu este de acord, însă, cu o intervenţie militară directă şi cu furnizarea de arme, totodată nu este de acord nici cu un embargo total cu privire la gazul şi petrolul rusesc. Acest lucru ar afecta economia maghiară atât direct, cât şi indirect, a subliniat.

Zsolt Németh a subliniat, de asemenea, că Germania – care în raport cu capacităţile sale economice a fost considerată, în trecutul apropiat, slabă din punct de vedere militar – a declarat acum că fără ea, garantarea securităţii Europei în viitor este inimaginabilă. Potrivit politicianului ungar, asta va transforma fundamental structura politicii de securitate a Europei.

Printre probleme, politicianul a menţionat şi disputele dintre statele membre. Contează şi “cum anume” au loc disputele cu privire la chestiuni asupra cărora nu există o viziune comună, cum ar fi modul în care îşi imaginează Europa viitorul ei, a spus Németh.

Potrivit lui Zsolt Németh, în ultima lună şi jumătate, de la începutul războiului din Ucraina, în Europa s-a format o unitate care în ultimii ani şi decenii ar fi fost de neconceput. În opinia sa, ar trebui profitat de această oportunitate pentru a dezvolta o viziune europeană comună, bazată pe interese comune şi respect reciproc. Acest lucru ar ajuta, de asemenea, la “o armonizare” a celor trei tipuri de relaţii de politică externă, care sunt sensibile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img