spot_img
7 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăExternePreşedintele Cehiei: Maidanul ucrainean nu a fost o revoluție democratică

Preşedintele Cehiei: Maidanul ucrainean nu a fost o revoluție democratică

-

Președintele ceh Milos Zeman, deseori criticat în țara sa pentru orientarea prorusă în dosarul ucrainean, s-a pronunțat sâmbătă împotriva unei ‘idealizări’ a Ucrainei, considerând conflictul din estul acestei țări ca fiind un ‘război civil’, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Mulți oameni prost informați idealizează Ucraina. Ei cred că se întâmplă ceva precum ‘Revoluția de Catifea’ (care a dus în 1989 în mod pașnic la căderea regimului comunist la Praga — n.r.)”, a declarat Zeman publicației Pravo, recunoscând în același timp că opiniile sale privind Ucraina și Rusia i-au erodat cota de încredere. Cota sa de popularitate a scăzut de la 58% în octombrie la 37% în noiembrie.

- Advertisement -

„Maidanul nu a fost o revoluție democratică”, a adăugat Zeman, făcând referire la protestele proeuropene care au dus în februarie la căderea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.

„Consider că în Ucraina are loc un război civil”, a insistat președintele ceh, în contextul în care Rusia, care a anexat în martie peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată că a organizat și înarmat rebeliunea prorusă din estul țării.

- Advertisement -

Zeman, ale cărui afirmații sunt în contradicție cu opinia majorității liderilor occidentali, a profitat de ocazie pentru a-l califica pe omologul său ucrainean Petro Poroșenko drept ‘președintele păcii’, Arseni Iațeniuk rămânând în opinia sa ‘premierul războiului’.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img