spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăEconomieComertPreședintele bulgar vrea să blocheze acordul CETA cu Canada

Președintele bulgar vrea să blocheze acordul CETA cu Canada

-

Noul președinte al Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că nu este și nu va fi niciodată de acord cu acordul de liber schimb dintre UE și Canada (CETA), semnat în luna octombrie, și a anunțat că va sesiza pe acest subiect Curtea Constituțională bulgară, relatează luni agenția Novinite.

‘În calitatea de președinte al Bulgariei și de garant al Constituției, voi înainta această chestiune Curții Constituționale, întrucât CETA necesită amendamente la legea fundamentală și Curtea Constituțională va trebui să se pronunțe asupra conformității legale. Deocamdată, CETA se află în mâinile parlamentului bulgar, pentru votul de ratificare’, a spus Rumen Radev, care a fost învestit președinte la sfârșitul lunii ianuarie.

- Advertisement -

Tratatul CETA a fost semnat pe 30 octombrie la Bruxelles, după ce în urma unor negocieri dificile a fost depășit impasul provocat de respingerea acordului de către regiunea belgiană Valonia. Aceasta era nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protecția socială, efectele asupra agriculturii și industriei tradiționale sau protecția mediului.

Anterior acestor ultime negocieri, România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img