Președintele ales al Moldovei: Rusia să oprească românizarea tinerilor

0
123
Socialists Party presidential candidate Igor Dodon smiles while speaking to media after casting his vote in Chisinau, Moldova, Sunday, Nov. 13, 2016. Moldovans are voting in a presidential election Sunday in which Dodon, the favorite, has promised to restore ties with Russia that cooled after the former Soviet republic signed a trade deal with the European Union. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Igor Dodon consideră că oferirea de burse de studii tinerilor moldoveni din partea României este o politică de românizare. Rusia ar urma să se implice în această situație și să facă mai mult pentru a stopa românizarea, inclusiv prin oferirea unui număr mai mare de burse pentru tinerii din Republica Moldova, scrie deschide.md.

„Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veți înțelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Acești tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înțelegeți ce îi învață acolo? Ei primesc cetățenia românească, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare. Rusia, dacă nu greșesc, oferă doar 150 – 200 de locuri. Simțiți diferența? Când am fost co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare”, a declarat Dodon pentru Russia Today.

Igor Dodon se întreabă de ce în Republica Moldova nu pt fi implementate mai multe inițiative de genul „Clubul izborsk” (platformă informativă pro-rusă).

„Ei (România n.r.) vin foarte agresiv. Și educarea copiilor, și societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Așa însă nu vom reuși. Deocamdată, ne ținem puternici, menținem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm și datorită faptului că avem aceleași rădăcini (cur Rusia n.r.).