Austria a decis să impoziteze suplimentar companiile multinaţionale. În contextul în care Institutul de Calitate a Vieţii discută în ultimul său raport “Pandemia şi standardul de viaţă al românilor” despre necesitatea unui împrumut de 20-30 de miliarde de dolari de la Banca Central Europeană sau Fondul Monetar Internaţional pentru salvare a economiei, profesorul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, prezent în emisiunea “Cafeneaua politică,” moderată de Horia Alexandrescu, a spus că e de gândit ce se va face cu profiturile uriaşe ale multinaţionalelor şi la repatrierea profiturilor lor, transmite Newstandard.
Academicianul Ioan Aurel Pop a mai recunoscut că se teme de dobânzile prea ridicate şi de la ce instituţii se iau acestea.
“Acţiunea intreprinsă de Austria, ţară care nu a trecut prin comunism, e o soluţie de protecţionism. După 1989 am stabilit reguli foarte laxe, pentru aceste firme străine, de la bănci, la companii de exploatare a resurselor naturale, fără să ne gândim la o protecţie a bunurilor acestui popor. Pledez pentru o muncă stăruitoare a poporului român. Firmele străină trebuie să înţeleagă ce datorii au faţă de acest popor. România trebuie să fie în câştig de pe urma profiturilor uriaşe ale multinaţionalelor. Muncim fără a beneficia de pe urma acestei munci. Suntem interesaţi de bunăstarea acestei naţiuni,” a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, la emisiunea “Cafeneaua politică,” moderată de Horia Alexandrescu.
Academicianul este convins că şi alte ţări vor lua măsuri protecţioniste, de închidere în sine.