spot_img
2.7 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăDezvaluiriPreședintele Academiei Române, atac la susținătorii teoriei dacice

Președintele Academiei Române, atac la susținătorii teoriei dacice

-

Poporul român este un popor neolatin şi limba română este o limbă romanică, iar renunţarea la acest adevăr presupune renunţarea la noi înşine, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, miercuri seară la Biserica „Şerban Vodă” din Bucureşti, unde a prezentat conferinţa „Latinitatea răsăriteană a românilor – câteva consideraţii”.

- Reclama -

„Poporul român este un popor neolatin, iar limba română este o limbă romanică. Dacă renunţăm la acest lucru, înseamnă că renunţăm la noi înşine. Pentru că limba e o pecete. E ca şi cum am zice credinţa noastră creştină nu-i ortodoxă pentru că ni se pare că-i din creştinismul primordial care nu ştiu ce face. Nu ne crede nimeni. Astăzi, orice teolog din Occident ştie că există ortodoxie. A, putem să-i spunem că-mpărţirea asta e gratuită, sau artificială, că Marea Schismă a fost la 1054, n-a perceput-o nimeni, că credinţa noastră e cea adevărată… Putem să facem acest lucru. Dar trebuie să ne păstrăm în anumite limite”, a spus Pop.

- Advertisement -

Ioan-Aurel Pop, care a răspuns astfel unei întrebări ce viza originea dacică a poporului român şi a limbii române, a combătut această teză, apreciind că aceste aşa-zise teorii sunt aduse în spaţiul public de către nespecialişti.

„Părerea mea este că cel care s-a pregătit să fie medic să scrie cărţi de medicină. Cine s-a pregătit să fie filolog să scrie cărţi de limbă, cine s-a pregătit să fie istoric să scrie cărţi de istorie. Altfel, le-amestecăm pe toate şi să ştiţi că nu mai suntem ca pe vremea Renaşterii, polihistori, să le ştim toţi pe toate. De aceea cred că e bine să ne mărginim fiecare la ce este”, a spus istoricul.

- Advertisement -

Academicianul a susţinut că nimeni nu poate nega „componenta traco-dacică din limba română”, dar aceasta reprezintă „un procentaj mic”.

„Eu am avut şansa să-l cunosc pe cel mai mare cunoscător de limbă traco-dacică din studenţia mea. Se chema Ion Iosif Rusu. Toată viaţa a studiat toate textele astea. Iar acum îl cunosc pe moştenitorul lui, care încă trăieşte. Are 90 de ani. Membru al Academiei, Grigore Brâncuş. Toată viaţa a studiat aceste texte. E neclintit în concluzia lui că şi Alexandru Rosetti şi Iorgu Iordan au avut dreptate când au spus că limba română e o limbă romanică”, a menţionat Pop.

El a atras atenţia că a afirma că nu suntem romani şi că vorbim o limbă dacică echivalează cu pierderea oricărei credibilităţi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img