spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăActualitatePreședinta Ungariei in scandalul pedofiliei

Președinta Ungariei in scandalul pedofiliei

-

Demisia preşedintelui Ungariei şi ieşirea din viaţa publică a fostului ministru al justiţiei Judit Varga – au cerut vineri, participanţii la o demonstraţie organizată de grupul denumit Voinţa Comună Naţională în faţa sediului Ministerului de Interne din Budapesta.

Manifestanţii au protestat împotriva graţierii de către preşedintele republicii, Katalin Novák, a fostului director adjunct al casei de copii din oraşul Bicske, condamnat pentru constrângere într-un caz în care directorul casei de copii a fost condamnat pentru pedofilie. 

- Advertisement -

În cadrul evenimentului, profesoara şi activista Edit Simkó a subliniat că copiii nu pot fi „răniţi, umiliţi şi şantajaţi”. Katalin Novák şi Judit Varga l-au graţiat pe cel care au făcut rău celor mai vulnerabili – a adăugat ea. În opinia ei „a căzut vălul propagandei, am putut vedea moralitatea jerpelită şi credinţa falsă a regimului”. Iar Katalin Novák şi Judit Varga au fost feţe reprezentative ale acestei infamii, şi au făcut-o în calitatea lor de mamă – a spus Edit Simkó.

Gergő Kiss, membru al conducerii Frontului Studenţesc Unit, a spus: ministrul de interne Sándor Pintér şi anchetatorii mai au de lucru în acest caz, poliţia trebuie să continue investigaţiile. Statul i-a abandonat pe copii în repetate rânduri, prin urmare ar trebui să li se ofere cel puţin o despăgubire – a declarat el. 

- Advertisement -

Participanţii la demonstraţie au trecut apoi prin Podul cu Lanţuri, urcând în Cetatea Buda, unde s-au alăturat demonstraţiei organizate de Mişcarea Momentum în faţa sediului Cancelariei Prim-ministrului. 

La demonstraţia din faţa Ministerului de Interne au participat mai mulţi politicieni de stânga, printre care Gábor Harangozó, vicepreşedinte, şi Ágnes Kunhalmi, copreşedinte (din partea Partidului Socialist Maghiar); István Ujhelyi, deputat independent în Parlamentul European, Márta V. Naszályi, primarul sectorul 1 – Cetate, Bence Tordai, liderul grupului parlamentar, Tímea Szabó, copreşedinte executiv, Rebeka Szabó, copreşedinte (din partea partidului Dialog – Verzii); Antal Csárdi, vicelider al grupului parlamentar al partidului Politica Poate Fi Altfel (LMP); iar din partea Convenţiei Democratice vicepreşedinţii László Varju şi Ágnes Vadai, viceliderul grupului parlamentar, Gergely Arató, respectiv Gyula Molnár.

Nu există milă pentru infractorii pedofili! – a declarat, joi, Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de socializare, şi a adăugat că, în numele Guvernului, a înaintat o propunere de modificare a Constituţiei pentru a face imposibilă graţierea persoanei care este autoare a unei infracţiuni împotriva unui copil minor.

Acesta a subliniat că există o dezbatere privind puterea de clemenţă prezidenţială, „dar nu este vorba de o chestiune de dispute juridice, ci de crearea unei situaţii clare, cu o decizie clară, fără echivoc”.

Şeful guvernului de la Budapesta a mai afirmat că şi el are cinci copii şi şase nepoţi şi, dacă nişte persoane s-ar atinge de ei, primul său gând ar fi „să îi despice în două sau să îi taie în bucăţi”.

În aprilie 2023, cu ocazia vizitei Papei Francisc la Budapesta, preşedinta Novak, o colaboratoare apropiată a premierului Orban, l-a graţiat pe Endre K., fost director al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 la peste 3 ani de închisoare pentru că a tăinuit fapte ale şefului său.

După dezvăluirea acestei graţieri, opoziţia a cerut demisia preşedintei Novak, iar un protest urmează să se desfăşoare vineri în faţa palatului prezidenţial.

Protejarea copiilor şi susţinerea familiei sunt repere importante ale politicii premierului Orban. Partidul său, Fidesz, majoritar în parlament, a promovat o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli, lege criticată de Bruxelles.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img